Trending

Parnasse: Το Equity Crowdfunding Απαντά στην Ανάγκη των Εταιριών για Χρήματα και Γνώση [video]

Συνέντευξη στη Στέλλα Λιβανίου

Σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη ο Ξενοφών Κροκίδης, Πρόεδρος της Parnasse AE, αναφέρεται στο χώρο του equity crowdfunding και αναλύει τη νέα επιχειρηματική προσπάθεια.

ΣΛ: Πως ήρθε η ιδέα ίδρυσης της εταιρίας και ενασχόλησης με το συγκεκριμένο χώρο; 
Ξενοφών Κροκίδης,
Πρόεδρος Parnasse AE
Ξ.Κ.: Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από την εμπειρία μας. Είναι σε εμάς σαφές ότι οι εταιρείες δεν έχουν ανάγκη μόνο χρημάτων αλλά και γνώσης. Το equity crowdfunding απαντάει σε αυτές τις ανάγκες με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η συμμετοχή του κόσμου στην ανάπτυξη μια ιδέας μέσα από την χρηματοδότηση της, η ανάγκη έμπειρων ανθρώπων να δώσουν συστηματικά γνώση και να βοηθήσουν εταιρείες να αναπτυχθούν και τελικά η δημιουργία μεγάλων δικτύων ανθρώπων, που μόνο προστιθέμενη αξία μπορούν να προσδώσουν.  
ΣΛ: Η ονομασία της εταιρίας πως προήλθε; 
Ξ.Κ.: Από μια επίσκεψη στους ΔΕΛΦΟΥΣ, όπου η εικόνα που σχηματίστηκε είναι ότι στην μέση του «πουθενά» - στον ΠΑΡΝΑΣΣΟ – κάποιος μπορεί να βρει θησαυρούς. Στον ΠΑΡΝΑΣΣΟ ήταν το σημείο συνάντησης των αετών, που βάσει της μυθολογίας ο Διας άφησε ελεύθερους από τα δύο άκρα της γης κι εκεί συναντήθηκαν. Ετσι κι η εταιρεία μας, σκοπεύει να ανακαλύπτει μέσα στην δύσκολη Ελληνική πραγματικότητα «επιχειρηματικά διαμάντια» και να εμπνέεται από χώρους σαν κι αυτόν.
ΣΛ: Ποιός/οί αποτελούν την ιδρυτική ομάδα; 
Ξ.Κ.: Εκτός από εμένα είναι ο Σωκράτης Πλούσας που είναι πολλά χρόνια ενεργός στο διεθνές business development κι ο Youri Dabrowski με την εταιρεία του, που προσφέρουν όλη την τεχνολογική υποδομή. Ολη η τεχνολογία της πλατφόρμας είναι δική μας, ακριβώς όπως κι η ανάπτυξη του concept. Αρα όλοι συνθέτουμε τις ικανότητες μας για να δώσουμε ένα μοναδικό πιστεύουμε αποτέλεσμα.  
ΣΛ: Πως φαντάζεστε την εξέλιξη της εταιρίας μέσα στα επόμενα χρόνια και που θα θέλατε να βρίσκεται μετά από 4-5 χρόνια; 
Ξ.Κ.: Μέσα σε 4-5 χρόνια θα έχουμε συμβάλλει στην υποστήριξη κι ανάπτυξη εταιρειών που θα γίνουν υγιείς ακολουθώντας τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, θα προσφέρουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα παράγουν Ελληνικά προιόντα διεθνώς ανταγωνιστικά. Μια από αυτές ευελπιστούμε να είναι κι η PARNASSE. Η εταιρεία θα μεταφέρει το μοντέλο της και σε άλλες χώρες όπου τοπικά ανταγωνιστικά προιόντα κι υπηρεσίες θα χρησιμοποιήσουν το δίκτυο μας και τις εμπειρίες μας για να αναπτυχθούν διεθνώς. 
ΣΛ.: Το πιο ενδιαφέρον project σας μέχρι στιγμής; 
Ξ.Κ.: Το πιο ενδιαφέρον project μέχρι τώρα είναι η PARNASSE αφού κι εμείς είμαστε μια start-up, όπως οι εταιρείες που προωθούμε. Στις 20/11 με το λανσάρισμα, θα μπορέσουμε πάντως να δώσουμε κι άλλα  ονόματα πολύ αξιόλογων εταιρειών δημόσια. 
ΣΛ.: Συνοπτικά η πορεία σας μέχρι στιγμής; 
Ξ.Κ.: Ζω 26 χρόνια στην Γαλλία, όπου σπούδασα κι εργάζομαι. Εχω σπουδάσει θεωρητική φυσική στη Γαλλία (Paris VI) και στην Αμερική (στο Berkeley). Εχω εργαστεί ως ερευνητής επί σειρά ετών με αρκετές δημοσιεύσεις. Πριν μια δεκαετία αποφάσισα να ιδρύσω την δική μου εταιρεία SCIENOMICS η οποία αναπτύσσει λογισμικά μοντελοποίησης και προσομοίωσης υλικών, με πελάτες FORTUNE 100 από τον χώρο των φαρμακευτικών, χημικών, πετρελαιοειδών και λοιπών εταιρειών. Η SCIENOMICS απασχολεί στην Ελλάδα 4 άτομα κι έχει θυγατρικές στην Γερμανία και την Αμερική. Μέσα από αυτή την εμπειρία γνώρισα την διεθνή επιχειρηματικότητα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, την διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού που είναι διεσπαρμένο, διαχείριση πολύπλοκων έργων και την ανάπτυξη εταιρειών σε διεθνή βάση. Αυτή την εμπειρία την χρησιμοποιώ με τον συνεργάτη μου Σωκράτη Πλούσα για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη Ελληνικών εταιρειών διεθνώς.  
Σ.Λ.: Η εξέλιξη της συγκεκριμένης αγοράς και η θέση της Parnasse σε αυτή;
Ξ.Κ.: Το crowdfunding είναι μια τάση της εποχής καθώς το κοινό είναι πια πιο εκπαιδευμένο σε θέματα επενδύσεων κι η επιχειρηματικότητα είναι πολύ πιο προσιτή με πιο πολλές ευκαιρίες για όλους. Η αμεσότητα που δίνει το crowdfunding ανεξαρτήτου της αποστάσεως, κάνει την συμμετοχή πιο εύκολη και κυρίως πιο αποδοτική. 
Ταυτόχρονα έχουμε χαμηλότερο ρίσκο, μεγαλύτερη έκθεση και κατά συνέπεια μεγαλύτερες πιθανότητες για ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού δικτύου και τέλος εργαλείο μελέτης της αγοράς και της προοπτικής των εταιρειών μέσα σε αυτή. 
Αυτό που εμείς επιδιώκουμε είναι να αναπτυχθεί η κουλτούρα αυτή και στην Ελλάδα όπου υπάρχουν κι οι ανάγκες κι οι ευκαιρίες. Για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων των μελών του οικο-συστήματος έχουμε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την διαφάνεια των διεργασιών μας και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς θεωρούμε υποχρέωση μας την διαφύλαξη των συμφερόντων, τόσο των επενδυτών όσο και των επιχειρήσεων. 
Κομμάτι του έργου μας είναι η συνεχής ενημέρωση, η εκπαίδευση κι η διάδοση καλών πρακτικών.



<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη