Trending

Όλα τα σημαντικά σημεία της συνέντευξης Τσίπρα

Η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή "Ενικός" και τα κύρια μηνύματα του Πρωθυπουργού για τα ζητήματα που "καίνε".
Τη διαβεβαίωση πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και πως δεν έχει τίποτα να κρύψει, παρείχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Είμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης και δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star και στην εκπομπή "στον ενικό".
Δεν μπλοφάρουμε στη διαπραγμάτευση, τόνισε. 
Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Α. Μerkel, απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως η Merkel έχει πρόθεση να βρεθεί λύση στα προβλήματα της Ελλάδας.
Η Merkel έχει πρόθεση για λύση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να προειδοποιήσει πως θα είναι αποτυχία για τη Μerkel εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και αποχωρήσει από το ευρώ. 
Η Μerkel βρίσκεται εγκλωβισμένη στην αδυναμία της να παραδεχθεί πως το πρόγραμμα λιτότητας απέτυχε, δεν δίστασε να τονίσει ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει πως η διαπραγμάτευση είναι πολύ σκληρή. 
Δεν καταφέραμε να σκίσουμε το μνημόνιο, αλλά καταφέραμε να ξεφύγουμε από το e-mail Χαρδούβελη, παραδέχθηκε δημοσίως ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως, μπορεί να μην έσκισε το μνημόνιο η κυβέρνηση, αλλά στον αντίποδα κατάφερε να ξεφύγει από μια σειρά υφεσιακών δεσμεύσεων της πέμπτης αξιολόγησης.
Η ακινησία παράγει κίνδυνο ύφεσης, προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας, για να αποκαλύψει πως η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για την αναίρεση αρκετών σημείων της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
Επιχειρώντας να στείλει ηχηρό μήνυμα προς τους δανειστές, ο Αλέξης Tσίπρας διεμήνυσε πως η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα.
Βάλλοντας κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν πήρε εσκεμμένα εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος. 
Βρήκαμε ένα ναρκοθετημένο πεδίο από την προηγούμενη κυβέρνηση, τόνισε, για να προσθέσει πως η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνεργασία με ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας, καιροφυλαχθούν να σκοντάψει η νέα κυβέρνηση.
Πολλοί επιχαίρουν με την προοπτική της αποτυχίας, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως "δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας. 
Πότε προλάβαμε σε μόλις 3 μήνες;", διερωτήθηκε με νόημα, για να επισημάνει πως "παραλάβαμε τη χώρα σε κατάσταση ασφυξίας". 
Ο Juncker παραδέχθηκε πως πρότεινε εξάμηνη παράταση, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τη δέχθηκε, κατήγγειλε επίσης, για να προσθέσει πως "μας έλεγαν για πλεόνασμα 1,5% και τον Φεβρουάριο είχαμε έλλειμμα". 
Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, για να παραδεχθεί πως η κυβέρνηση έκανε λάθος που δεν ζήτησε γραπτές δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους τον Φεβρουάριο.
Κάναμε λάθος να μην ζητήσουμε χρήματα τον Φεβρουάριο, καθώς κάποιοι μας παραπλάνησαν, επανέλαβε. 
Ο Βαρουφάκης έλαβε τη δέσμευση πως μόλις υπάρξει συμφωνία τον Φεβρουάριο η ΕΚΤ θα άρει την επιβολή του πλαφόν στις τράπεζες, διεμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας, χωρίς να διστάσει να καταγγείλλει πως είναι ηθικά ανορθόδοξη και λάθος η απόφαση της ΕΚΤ να βάλει πλαφόν στην κατοχή κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ενδεχομένως τιμωρούν την Ελλάδα επειδή εξέλεξε αριστερή κυβέρνηση, κατήγγειλε, σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι διαρρέουν διαρκώς ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις. 
Δουλεύει συνεχώς η μονταζιέρα με διαρροή ψευδών ειδήσεων, εξήγησε. 
Η μεγάλη αδυναμία της κυβέρνησης είναι η έλλειψη εμπειρίας, παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, για να διαβεβαιώσει πως οι δανειστές επιμένουν στα μέτρα που περιελάμβανε το email Χαρδούβελη.
Οι Ευρωπαίοι θέτουν ζήτημα μείωσης συντάξεων, ομαδικών απολύσεων και λήψης υφεσιακών μέτρων, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. 
Παράλληλα εξήγησε πως στόχος της κυβέρνησης είναι μια ενδιάμεση συμφωνία και η διαπραγμάτευση ενός νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Ερωτηθείς για ποιον λόγο η κυβέρνηση επιδιώκει μια ενδιάμεση συμφωνία και όχι μια οριστική συμφωνία με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός εξήγησε:
"Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και εμάς και τους πιστωτές, καθώς πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η γέφυρα εμπιστοσύνης.
Όποιος έχει πρόθεση για συμφωνία, αφήνει τα "αγκάθια" για αργότερα.
Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα πρέπει να εξεταστεί στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης του Ιουνίου". 
Δεν είναι δική μας ευθύνη η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να εξηγήσει πως πρέπει να υπάρξει συζήτηση και για το χρέος προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το μέλλον.
Η διαγραφή χρέους δεν είναι απαγορευμένη λέξη, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός. 
Κληθείς να σχολιάσει τον ανασχηματισμό της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε με νόημα πως "Στηρίζω τον Γ. Βαρουφάκη, καθώς είναι ένα σημαντικό asset για τη χώρα. 
Ο Βαρουφάκης δεν κάνει εύκολα πίσω, είναι έντιμος και μένει πιστός στις απόψεις του". 
Η διαπραγμάτευση δεν είναι ζήτημα ενός ανθρώπου, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να τονίσει τη συλλογική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. 
Θέλουν να αποδομήσουν τον Βαρουφάκη για διαπραγματευτικούς λόγους, κατήγγειλε επίσης ο πρωθυπουργός, για να εξηγήσει πως το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί απέναντι στην Ελλάδα είναι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού. 
Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Βαρουφάκη, διεμήνυσε επίσης ο Αλ. Τσίπρας, επιχειρώντας να παράσχει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. 
Η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας είχε αποφασιστεί πριν το Eurogroup της Παρασκευής, αποκάλυψε μάλιστα ο πρωθυπουργός. 
Όλες οι διαπραγματευτικές ομάδες θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Βαρουφάκη, σημείωσε επίσης.
Κάνουμε τα πάντα για να διανύσουμε την απόσταση με τους Ευρωπαίους, δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει κάτι, καθώς είναι έντιμη, κατά τη διαπραγματευτική της στρατηγική. 
Θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και να αποκαταστήσουμε τον κατώτατο μισθό, δεσμεύθηκε επίσης ο Αλ. Τσίπρας.
Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε πως η διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων εντοπίζεται στις συντάξεις, τα εργασιακά και το ΦΠΑ. 
Ψάχνουμε άλλους τρόπους προκειμένου να αποφευχθεί η οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, αποκάλυψε επίσης.
Υπάρχει η ιδέα του φόρου ανά διανυκτέρευση, καθώς το πρόβλημα του ΦΠΑ είναι η εισπραξιμότητα, παραδέχθηκε επίσης ο κ. Τσίπρας. 
Οι συναλλαγές υψηλής αξίας πρέπει να γίνονται με πιστωτική κάρτα, προκειμένου να αποφεύγεται η φοροδιαφυγή, τόνισε, στη συνέχεια.
Κληθείς να αποκωδικοποιήσει τη στάση του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, απέναντι στην Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως ο Draghi είτε έχει αλλάξει στάση, είτε θεωρεί τη λιτότητα κομμάτι της Ευρώπης.
Η ΕΚΤ τηρεί σκληρή στάση εναντίον της Ελλάδας ως αντάλλαγμα προς τη Merkel για την ποσοτική χαλάρωση, κατήγγειλε επίσης ο πρωθυπουργός.
Ελπίζαμε και ελπίζουμε πως θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως η εντολή που πήραμε είναι "σκληρή διαπραγμάτευση για να σταματήσει η χώρα να ματώνει". 
Η εντολή που πήραμε είναι εντολή προωθητικής λύσης, διεμήνυσε, για να συμπληρώσει πως έχουμε εντολή για λύση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. 
Κανένας δεν θα έχει όφελος στο σενάριο της ρήξης, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να αποκαλύψει πως "εάν καταλήξουμε σε μία μη επιθυμητή συμφωνία, θα οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα, αλλά όχι σε εκλογές.
Ο έντιμος συμβιβασμός θα περάσει από τη Βουλή, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
Επανερχόμενος στο θέμα του δημοψηφίσματος, τόνισε πως εάν η συμφωνία παραβιάζει τη λαϊκή εντολή που λάβαμε τότε θα οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα.
Το Σύνταγμα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με δημοσιονομικές επεκτάσεις, εξήγησε, για να επισημάνει πως το δημοψήφισμα, δηλαδή ο λαός, είναι το τελευταίο αποκούμπι της κυβέρνησης.
Δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα γιατί θα υπάρξει συμφωνία, σημείωσε ωστόσο στη συνέχεια. 
Παρά τα οικονομικά προβλήματα, η Ελλάδα διατηρεί τον γεωπολιτικό της ρόλο, ανέφερε, σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο πρωθυπουργός. 
Δεν είναι η Ελλάδα μία χώρα του πεταματού, σημείωσε, για να διαμηνύσει πως όποιος φοβάται σε ένα παιχνίδι, στο τέλος χάνει. 
Κληθείς να σχολιάσει το μπαράζ αντιδράσεων για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ δεν γίνεται από επιλογή μας.
Δεν είναι ευχάριστο να πηγαίνουμε σε μία διαπραγμάτευση με όρους εκβιασμού, σημείωσε. 
Ζητάω συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας και την έξοδο από την κρίση, διεμήνυσε επίσης ο πρωθυπουργός.
Κληθείς να αποκωδικοποιήσει τη σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και όχι πολιτικό φλερτ με τον K. Καραμανλή.
Έχω να τον δω 1,5 χρόνο, σημείωσε μάλιστα, για να διαψεύσει στη συνέχεια πως πρότεινε τον Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
"Δεν είναι αλήθεια", ανέφερε.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για συμβολικό χαρακτήρα στην απόφασή του να προτείνει έναν κεντροδεξιό στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Δεν έχουμε χαλάσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, διεμήνυσε, στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας. 
Η προστριβή για τον Ξηρό δεν θα αλλάξει τη στάση των ΗΠΑ για την ελληνική κρίση, ανέφερε, για να προσθέσει, ωστόσο πως οι φυλακές πρέπει να αλλάξουν με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. 
Ο νόμος δεν φωτογραφίζει τον Ξηρό, αλλά συμπεριλαμβάνει και τον Ξηρό, διευκρίνισε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει πως η Ελλάδα έχει δεχθεί πρόστιμα για τη μη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Mε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αποφύγαμε τη Βουλή, σημείωσε, για να προσθέσει πως τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου "τις φέραμε ενώπιον των βουλευτών την ίδια μέρα με την έκδοση τους".
Το όραμά μου δεν είναι μία Ελλάδα εκτός Ευρώπης, τόνισε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας, για να επαναλάβει πως η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία εντός της τρέχουσας ή το αργότερο της επόμενης εβδομάδας. 
Είμαστε κοντά σε ένα ελάχιστο πακέτο, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 
Κληθείς εκ νέου να παρουσιάσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις, ο Αλ. Τσίπρας ανέλυσε ως εξής: 
- Μέρος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσε να κατευθυνθεί στα ασφαλιστικά ταμεία.
- Πρέπει να υπάρξει η λογική της σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
- Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι χρήσιμες μόνο όταν "πουλάς" σε καλή τιμή.
- Το ζήτημα των 14 αεροδρομίων και του ΟΛΠ χρήζει αναδιαπραγμάτευσης.
- Κάνουμε προσπάθειες να ξεκολλήσει η διαδικασία για τον Αστέρα.
Οι Ευρωπαίοι επιμένουν στις ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ανάλυσή τους για το χρέος, εξήγησε ο πρωθυπουργός. 
Θα κάνουμε υποχωρήσεις στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους, γνωστοποίησε στη συνέχεια.
Δεν μπορώ να αποδεχθώ μία υποχώρηση εξευτελισμού, τόνισε, ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας μάλιστα πως... Δεν είμαι ο Σαμαράς. 
Η οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί δίχως επενδύσεις, σημείωσε για να διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. 
Το μεγάλο πρόβλημα για τις επενδύσεις είναι η γραφειοκρατία, παραδέχθηκε.
Κληθείς να περιγράψει την έκβαση των επαφών του στη Ρωσία, ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά:
Στη Ρωσία είχαμε μία μεγάλη επιτυχία, με την Ελλάδα να καθίσταται ενεργειακός κόμβος εάν υλοποιηθεί ο ρωσικός αγωγός αερίου. 
Ο αγωγός θα κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες, ανακοίνωσε, για να επιβεβαιώσει πως όταν υπάρξει συμφωνία για τον αγωγό, τότε ενδέχεται να υπάρξει προκαταβολή από τα μελλοντικά έσοδα. 
Πουθενά δεν πήγαμε να αναζητήσουμε χρήματα ως επαίτες, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως η λύση για την Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ετοιμάζουμε απόφαση για την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. 
Αναφερόμενος στα ελληνικά πανεπιστήμια, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως πολλές φορές μειοψηφικές ομάδες καταστρατηγούν τη δημοκρατία στα Πανεπιστήμια.
Η έλλειψη χρηματοδότησης το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών πανεπιστημίων, σημείωσε.
Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το κράτος πιο παραγωγικό και πιο αξιόπιστο, υποστήριξε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, για να ανακοινώσει πως η κυβέρνηση προετοιμάζει μεταρρύθμιση για την ταχύτερη συγκρότηση start up επιχειρήσεων. 
"Δεν φταίνε για όλα οι ξένοι, αλλά τα μνημόνια ήταν λάθος.
Τα μνημόνια ήταν το φάρμακο που έκανε τον ασθενή χειρότερα", κατήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας.
Η Merkel δεν χάρηκε όταν άκουσε για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι είναι εν γνώσει του η πρωτοβουλία της Βουλής για τον λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους.
Η στοχοποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου κρύβει πολιτική σκοπιμότητα, κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αν και μερικές φορές υπερβάλλει, κάνει σωστά τη δουλειά της.
Ψάχνουμε τρόπο αποσυμφόρησης των νησιών από τους μετανάστες ενόψει της τουριστικής περιόδου, δεσμεύθηκε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού.
Για το μεταναστευτικό πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και με την Τουρκία, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Η εξεταστική για το μνημόνιο δεν γίνεται για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
Αν η οικονομία πορευτεί σε ομαλές συνθήκες, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί στο δεύτερο 6μηνο του 2015, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.
Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας, εξήγησε.
Δεν λέω πως τα αποθεματικά είναι καλά, αντιμετωπίζουμε ορισμένα προβλήματα ρευστότητας, παραδέχθηκε ο Αλ. Τσίπρας, για να επαναλάβει πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καταβολή μισθών, συντάξεων και όχι η αποπληρωμή του χρέους. 
Μέχρι τις 9 Μαΐου θα έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές, κατέληξε ο πρωθυπουργός. 
Πηγή
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη