Trending

Ποιές πολυεθνικές στην Ελλάδα βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους

Όπως δείχνουν τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία αρκετές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα βελτίωσαν τα οικονομικά αποτελέσματά τους, αρκετές εις βάρος αντίστοιχων ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση δέκα ισολογισμών που συγκέντρωσε η Ημερησία από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, οι περισσότερες πολυεθνικές κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημίες παρά την πτώση του τζίρου τους, ενώ κάποιες πέτυχαν την «ολική επαναφορά», επιστρέφοντας στα κέρδη.
Ωστόσο, δεν έλειψαν και αυτές που δεν μπόρεσαν να «βάλουν φρένο» στην πτώση των εσόδων και στην υποχώρηση των κερδών τους (βλ. πίνακα). Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η αναστροφή του επιχειρηματικού κλίματος και η ανάκαμψη που είχε αρχίσει να παρατηρείται σε βασικούς δείκτες της οικονομίας κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς συνέβαλαν καταλυτικά στη βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία για πάνω από έξι χρόνια δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από την κάμψη της κατανάλωσης και την έλλειψη ρευστότητας.

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση
ΑΓΕΤ / Coca-Cola
Σημαντική βεβαίως ήταν και η συνεισφορά των μέτρων που αφορούσαν σε δραστικές περικοπές στα έξοδα λειτουργίας, τα οποία με βάση τα αναθεωρημένα business plan έπρεπε να μειωθούν στο ελάχιστο. Στην «ομάδα» των πολυεθνικών που πέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τις ζημιές τους ανήκουν η ΑΓΕΤ Ηρακλής και η Coca-Cola 3E.
Η στροφή στις εξαγωγές με τη βοήθεια της μητρικής Lafarge στην πρώτη περίπτωση και η αποτελεσματικότερη διαχείριση του κόστους, μέσα από δραστικές περικοπές στα έξοδα λειτουργίας στη δεύτερη απέδωσαν καρπούς, καθώς συνέβαλαν στη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους και εν τέλει στη συρρίκνωση των υπέρογκων ζημιών που είχαν συσσωρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η Coca- Cola μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέες περικοπές, προκειμένου να θωρακίσει τον ισολογισμό της και να σταματήσει να εμφανίζει ζημίες.

Αναδιάρθρωση παραγωγής
Δυναμικό «come back» έκανε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική του ομίλου Heineken, η οποία κατάφερε να «γυρίσει» από ζημίες 6,3 εκατ. ευρώ σε κέρδη που ξεπέρασαν τα 14 εκατ. ευρώ. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η ριζική αναδιάρθρωση της παραγωγής της, και η επανεξέταση του μοντέλου λειτουργίας επί ελληνικού εδάφους.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία αποφάσισε να συγκεντρώσει την παραγωγική της διαδικασία στα δυο εργοστάσια μπίρας που διατηρεί σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, και να μετατρέψει το εργοστάσιο στην Αθήνα σε κέντρο διακίνησης για την κεντρική Ελλάδα και τα νησιά και ταυτόχρονα να δημιουργήσει στις εγκαταστάσεις του, μικροζυθοποιείο, το οποίο παράγει διαφορετικές μπίρες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε μικρές ποσότητες.
Παράλληλα, μετέφερε ένα μέρος των οικονομικών υπηρεσιών της στο κέντρο οικονομικών υπηρεσιών του ομίλου Heineken στην Κρακοβία της Πολωνίας. Την ίδια ώρα, όμως, υπήρχαν πολυεθνικές που συνέχισαν να κινούνται ανοδικά σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα να επιτύχουν τις επενδύσεις για την επέκταση της παρουσίας τους στην ελληνική αγορά. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η ΑΒ Βασιλόπουλος, μέλος του βέλγικου ομίλου της Delhaize, η οποία ενίσχυσε όλα τα μεγέθη της.
Πληροφορίες της αγοράς μάλιστα αναφέρουν ότι εκτός από τη δημιουργία νέων καταστημάτων σε περιοχές της χώρας που δεν έχει ακόμη ισχυροποιήσει τη θέση της, εξετάζει νέες εξαγορές μικρότερων αλυσίδων, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ηγηθεί του επόμενου mega-deal στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, μετά την εξαγορά του Βερόπουλου από τον Σκλαβενίτη.
Για τη φετινή χρονιά και μόνο για τις ανάγκες της ανάπτυξης του δικτύου της, ετοιμάζεται να διαθέσει κεφάλαια ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν πολυεθνικές, όπως η φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim και η εταιρεία καταναλωτικών ειδών Colgate- Palmolive, οι οποίες «είδαν» τα μεγέθη τους να υποχωρούν αλλά σε ελεγχόμενο βαθμό.

ΑΓΟΡΑ
Σε στάση αναμονής οι ξένοι επενδυτές
Πληθαίνουν οι «φωνές» στον επιχειρηματικό κόσμο που ζητούν το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές μας, λέγοντας πως «δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση». Αρκετοί επιχειρηματίες επισημαίνουν πως η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας επιτείνει την αβεβαιότητα και υπονομεύει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, που είχε ξεκινήσει δειλά από τα μέσα της περασμένης χρονιάς.
«Δεν υπάρχει χρόνος, η καθυστέρηση κοστίζει και μάλιστα ακριβά: Η αγορά στερεύει από ρευστότητα, οι επενδύσεις έχουν «παγώσει», ενώ το Δημόσιο έχει κηρύξει άτυπη «στάση πληρωμών» προς ιδιώτες (μόνο οι απλήρωτες επιστροφές φόρου και άλλες μη καταβληθείσες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 418 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο)», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη επιχειρήσεων. Σε στάση αναμονής βρίσκονται και οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι παρά τις δύσκολες συνθήκες θεωρούν πως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
«Όσο αιωρείται η αβεβαιότητα δεν πρόκειται να εκδηλωθεί κάποια σοβαρή επενδυτική πρωτοβουλία από το εξωτερικό. Προς το παρόν τα ξένα κεφάλαια παρακολουθούν τις εξελίξεις και περιμένουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας», υπογραμμίζει άνθρωπος που έρχεται σε επαφή με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Πηγή
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη