Trending

Τα 7 μέτρα-φόροι που συζητούνται στο Brussels Group

Τα 7 μέτρα στα οποία οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group φαίνεται να κατασταλάζουν είναι τα ακόλουθα:

  1. Ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες θα διαμορφωθεί κάπου γύρω στο 17% και ο μειωμένος παίζει από 6% έως και 8%. Η κυβέρνηση θα ήθελε τον ελάχιστο 5%, αλλά πρέπει να βγουν και τα κουκιά των εσόδων.
  2. Ξενοδοχεία. Εκτός από τη μετάταξη του συντελεστή από το 6,5% στον ενιαίο, θα πληρώσουν και την κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά, αλλά και το φόρο διαμονής. Το σενάριο για κλιμάκωση του φόρου από 3% έως 6% ανάλογα με τα αστέρια έχει παραχωρήσει τη θέση του σε τέλος διαμονής 1 - 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση και πάλι με βάση τα αστέρια. Εξετάζεται όμως ο φόρος να μην αφορά μόνο τα νησιά του Αιγαίου, αλλά όλη την Ελλάδα.
  3. Φόρος σε μπαρ, εστιατόρια, ένδυση – υπόδηση. Η ιδέα για συντελεστή 3% - 6% στην τιμή της απόδειξης λιανικής στα νησιά άνω των 4.100 κατοίκων αποδυναμώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες.
  4. Πολυτελής διαβίωση. Για τα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού (άνω των 1.929 κυβικών) ο φόρος θα αυξηθεί από 5% σε 6,5%, για άνω των 2.500 κυβικών από 10% της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε 13%. Αυτό σημαίνει ότι για ένα Ι.Χ. εξαετίας, 2.800 κυβικών εκατοστών, ο φόρος από 1.120 ευρώ πέρυσι θα αυξηθεί σε 1.456 ευρώ. Αντίστοιχη αύξηση προβλέπεται και για τις πισίνες, ενώ στον φόρο θα ενταχθούν και όσοι έχουν σκάφη αναψυχής.
  5. Παίρνουν πίσω το 30% στην έκτακτη εισφορά. Ευτυχώς όχι για όλους. Για τα φετινά εισοδήματα, από την αρχή του έτους ισχύει μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30% για όλους όσοι έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα ακυρωθεί για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ. Πρακτικά, θα συνεχίσουν να πληρώνουν όσα και πέρυσι.
  6. Οι πλούσιοι της Ελλάδας. Ειδικός φόρος σχεδιάζεται για τις 300-500 πιο πλούσιες ελληνικές οικογένειες. Το μέτρο ήταν στις προτάσεις που συζητούσε η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ορισμένες πηγές όμως τις τελευταίες ημέρες… ξεθωριάζει.
  7. ΕΝΦΙΑ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προλείανε το έδαφος για τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και φέτος. Κυβερνητικές πηγές δείχνουν έκπτωση της τάξεως του 20% για τους μικρούς μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, αλλά δεν αποκλείονται αλλαγές συντελεστών για τους έχοντες μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία ώστε στο ταμείο να μπουν και πάλι 2,650 δισ. ευρώ.
Πηγή
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη