Trending

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος - Τι να προσέξουμε

Ξεκίνησε από χθες βράδυ η λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.


Στην πρώτη οθόνη που θα δει στο Taxisnet ο φορολογούμενος, μόλις περάσει τους κωδικούς του είναι ο ΑΜΚΑ που θα πρέπει να συμπληρωθεί και στη συνέχεια να επιβεβαιώσει τα υπόλοιπα προσωπικά στοιχεία του. Στη συνέχεια εμφανίζεται η σελίδα για την συμπλήρωση του Ε1 όπου εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα ποσά των μισθών και συντάξεων που εισέπραξαν οι υπόχρεοι τον προηγούμενο χρόνο.
Αν πρόκειται για επιτηδευματία, θα πρέπει οι υπόχρεοι πριν το Ε1 να επιλέξουν και να συμπληρώσουν το Ε3 ή το Ε2 εάν ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα από ενοίκια ο ίδιος ή η σύζυγος του. 
Χρήσιμη θα φανεί σε πολλούς και η δυνατότητα προβολής μέσω διαδικτύου της περσινής τους δήλωσης, για να συμπληρώσουν στοιχεία που τους ζητούνται και φέτος (π.χ αριθμός παροχής ρεύματος).
Στην διάρκεια συμπλήρωσης του Ε1 οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν, ότι η εφορία γνωρίζει εκ των προτέρων κάθε ευρώ που πλήρωσαν στις τράπεζες για τοκοχρεολυτικές δόσεις, πάσης φύσεως δανείων. 
«Πατώντας» στο κουτάκι του σχετικού κωδικού της δήλωσης, θα εμφανίζεται ένα «παράθυρο» στο οποίο αποτυπώνονται και τα ποσά των τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων. Από κει και πέρα είναι θέμα των φορολογουμένων να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν προσυμπληρωθεί, για να αποκλειστεί ενδεχόμενο λάθους.
Φέτος, δεν έχουμε όμως μόνο αυτή την αλλαγή. Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) έφερε και άλλες αλλαγές στο Ε1, στο οποίο έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί.
Μάλιστα έχει αλλάξει ακόμα και ο τίτλος του εντύπου. Ενώ το περυσινό Ε1 τιτλοφορούνταν «δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014» και σε παρένθεση το υπουργείο Οικονομικών εξηγούσε πως αφορά τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν στη διάρκεια του 2013, φέτος ο τίτλος είναι «δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014, με την επεξήγηση ότι αφορά στα περυσινά εισοδήματα.
Επίσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στους κωδικούς:
* 743-744 θα πρέπει να αναγράφουν «δαπάνες για την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικά»
* 735-736 καταχωρούνται δαπάνες «για την αγορά ή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης»
* 759-760 «για χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε» ενώ στον επόμενο κωδικό (725-726) φέτος δηλώνονται δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών άνω των 300 ευρώ (εκτός από το Δημόσιο). Μέχρι πέρυσι, δεν υπήρχε το όριο των 300 ευρώ.
Πηγή
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη