Trending

Mega deal στην αγορά των supermarkets

Με μία κίνηση που δημιουργεί μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες supermarkets παγκόσμια, η ολλανδική αλυσίδα σουπερμάρκετ Ahold κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της βελγικής εταιρείας λιανικής πώλησης τροφίμων Delhaize. Σημειώνεται ότι η Delhaize δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την ΑΒ Βασιλόπουλος.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο εταιρείες είπαν ότι η Ahold θα έχει 61% ποσοστό στη νέα εταιρεία. Παράλληλα, το νέο σχήμα θα έχει 54,1 δισ. ευρώ πωλήσεις, περισσότερα από 6.500 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και πάνω από 375.000 υπαλλήλους που θα εξυπηρετούν περισσότερους από 50 εκατ. πελάτες την εβδομάδα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η Ahold είπε ότι θα καταβάλει 4,75 μετοχές για κάθε μετοχή της Delhaize, αποτιμώντας την προσφορά περίπου στα 90 ευρώ για κάθε μετοχή της Delhaize. Επικεφαλής της συγχωνευθείσας εταιρείας θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Ahold Ντικ Μπόερ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγχώνευση θα βοηθήσει τις δύο εταιρείες να ενισχύσουν τη θέση τους απέναντι σε ανταγωνίστριες αλυσίδες χαμηλού κόστους. 
Η συγχώνευση αυτή έχει και... ελληνικό χρώμα καθώς η βελγική αλυσίδα έχει παρουσία στη χώρα μας καθώς ελέγχει τα σούπερ μάρκετ Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος. Στη Delhaize ανήκει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε., η δεύτερη μεγαλύτερη βάσει πωλήσεων στη χώρα. Η αλυσίδα αυτή ανήκει στη διεύθυνση της βελγικής εταιρείας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που συνεισφέρει το 14% των πωλήσεων του ομίλου. Τα έσοδα της Delhaize στη νοτιοανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων της σε Ελλάδα, Σερβία και Ρουμανία) αυξήθηκαν κατά 3,2% στα 3,08 δισεκ. ευρώ το 2014. Η αλυσίδα καταστημάτων της στην Ελλάδα επεκτάθηκε παρά την κακή πορεία της λιανικής συνολικά.
Πρόσφατα ο εκπρόσωπος της Delhaize Νίκολας Φαν Χούκε διαβεβαίωσε ότι δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η πορεία των καταστημάτων της στη χώρα είναι ικανοποιητική, διευκρινίζοντας πάντως ότι έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών.
«Έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων ώστε να προετοιμαστούμε για τις ενδεχόμενες συνέπειες της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», ανέφερε ο , σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η επιχείρηση έχει πολύ καλή πορεία στην ελληνική αγορά και τονίζοντας: «Δεν σχεδιάζουμε να φύγουμε».
«Ανοίξαμε 27 καταστήματα στην Ελλάδα το 2014 και άλλα 17 φέτος», επισήμανε ο Φαν Χούκε.
Πηγή: Ημερησία
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη