Trending

Ποιά η σχέση Silicon Valley και CIA;

Η πρόσφατη επίσκεψη του Doug Wolfe, Chief Information Officer της CIA, στη Silicon Valley ήταν αποκαλυπτική.

Ο Wolfe είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με στελέχη των εταιρειών τεχνολογίας στο πλαίσιο ενός συνεδρίου. Εκεί είπε πως η κατασκοπεία και οι hi tech εταιρείες έχουν πολλά κοινά.

«Πολλές από τις λύσεις που χρειαζόμαστε είναι παρόμοιες με εκείνες του ιδιωτικού τομέα», είπε, και αναφέρθηκε στη νέα τεχνολογία που ονομάζεται Spark η οποία είναι η νέα «αγαπημένη» των προγραμματιστών που ασχολούνται με τα big data και που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναλύουν μεγάλα δεδομένα, τάσεις, κρυμμένα στοιχεία και να προβλέπουν επόμενες κινήσεις σε πολύ σύντομο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι νέες cloud υπηρεσίες της CIA (όχι οι άκρως απόρρητες, φυσικά) φιλοξενούνται στο Amazon Web Services, η οποία Amazon, παρεμπιπτόντως, ανακοίνωσε ότι και εκείνη υποστηρίζει το Spark.

Η CIA ενδιαφέρεται για την ανάλυση big data επειδή καθημερινά συγκεντρώνονται ασύλληπτες ποσότητες από την NSA και από τις υπηρεσίες παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο. Από μεταφορές χρημάτων και κλήσεις κινητών μέχρι βιομετρικά στοιχεία και κινήσεις ανθρώπων που πρέπει να αναλυθούν όσο γίνεται νωρίτερα ώστε να προληφθούν τυχόν επιθέσεις.

Είναι η ίδια τεχνολογία που οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν καθημερινά, αλλά για σκοπούς μάρκετινγκ. Είναι παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιεί το OpenTable για να διαχειριστεί τα τραπέζια στα εστιατόρια που κλείνουν για τα γεύματά τους οι χρήστες του. Και το OpenTable χρησιμοποιεί το Spark για να βελτιώσει τις υπηρεσίες του.

Στην ομιλία του ο Wolfe τόνισε την ανάγκη οι εταιρείες τεχνολογίας να συνεργαστούν στενότερα με την κυβέρνηση (μάλιστα η CIA άνοιξε γραφεία στη Silicon Valley), παρά την έντονη κριτική που έχει ασκηθεί και στις εταιρείες και στην κυβέρνηση για τη συγκέντρωση στοιχείων πολιτών και την ηλεκτρονική παρακολούθησή τους. Η CIA υποστηρίζει πως αυτό γίνεται για το καλό της χώρας και την εθνική ασφάλεια. Αλλά δεν αποκαλύπτει πώς ακριβώς.
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη