Trending

Διανομή τροφίμων σε 383 πρόσφυγες από 22 εθελοντές της Κάριτας Αθήνας


C:\Users\CARITAS\Downloads\DSCN1044 (1).JPG Διανομή τροφίμων σε 383 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου στο Γαλάτσι, επί της Λεωφόρου Βεϊκου, προσέφερε η Κάριτας Αθήνας στο πλαίσιο του «Έκτακτου Προγράμματος  Αντιμετώπισης Ανθρωπιστικής Κρίσης για την Ελλάδα», διάρκειας 6 μηνών, το οποίο καλύπτεται από τις Κάριτας Ισπανίας, H.Π.Α., Ολλανδίας, Γερμανίας και Βελγίου.
   Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον Δήμο Γαλατσίου 22 εθελοντές ετοίμασαν και μοίρασαν 333 σακούλες με τρόφιμα, καθώς και 50 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού, που είχε ετοιμάσει η ομάδα «Μαριανοί Νέοι σε Δράση», του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, η οποία τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια ασχολείται με την προετοιμασία και τη διανομή συσσιτίου κάθε Πέμπτη και Παρασκευή σε άστεγους συνανθρώπους μας σε διάφορα σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας.
  Παράλληλα, δόθηκαν σε 50 παιδιά μπλοκ ζωγραφικής, ξυλομπογιές και κηρομπογιές για την Δημιουργική τους Απασχόληση, απαλύνοντας λίγο τον πόνο του ξεριζωμού από την πατρίδα τους. 
  
 Η Κάριτας Αθήνας είναι σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (MKO), αναγνωρισμένο από το κράτος, μέλος της Κάριτας Ελλάς (που αποτελεί σκέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis, της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας με ενεργό δράση σε περισσότερες από 160  χώρες στον κόσμο).
Ιδρύθηκε το 1978, με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας, τη στήριξη ευπαθών και ευάλωτων ομάδων συνανθρώπων μας και την ανάπτυξη διαφόρων οργανωμένων δράσεων στην περιοχή της  Αττικής, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.  
  Λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας με πυξίδα τις χριστιανικές αρχές της κοινωνικής διδασκαλίας της Καθολικής Εκκλησίας και τις αξίες της αγάπης, της έμπρακτης και ουσιαστικής αλληλεγγύης, της επικουρικότητας, της κοινωνικής ευθύνης, της ευαισθησίας, του σεβασμού στην αξιοπρέπεια και στα αναφαίρετα κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα. Στηρίζει σταθερά, με συνέπεια, διακριτικότητα  και κοινωνική ευαισθησία τον άνθρωπο, στο πρόσωπο του αρρώστου, του ηλικιωμένου, του αδύναμου, του περιθωριοποιημένου, του αδικημένου, του πρόσφυγα, του μετανάστη, του άστεγου, του άνεργου, του απελπισμένου που μαστίζεται από την ανέχεια, του κατατρεγμένου, του «πλησίον» της ανάγκης.
  Αποστολή της είναι η συνεχής και ανιδιοτελής αρωγή, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση και η προσφορά προς κάθε άνθρωπο, Έλληνα ή αλλοδαπό, που βρίσκεται σε ανάγκη, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εθνικότητας, φυλής ή γλώσσας, προσπαθώντας να του καλύψει υλικές, ψυχολογικές  και πνευματικές ανάγκες.
 Το πολύπλευρο έργο της απαιτεί ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και λειτουργία διαφόρων οργανωμένων τομέων δράσης, στους οποίους ανταποκρίνεται χάρη κυρίως στους δραστήριους και ακούραστους εθελοντές-μέλη της, (καθώς το έμμισθο προσωπικό καλύπτει πολύ μικρό μέρος για τις μεγάλες ανάγκες της) και στους θερμούς υποστηρικτές και δωρητές της, αλλά και με τη συμμετοχή της σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού η Οργάνωση δεν έχει οικονομική ή υλική υποστήριξη από το κράτος.

ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Περισσότερα από 72.000 άτομα βρίσκουν κάθε χρόνο συμπαράσταση στους αντίστοιχους τομείς, των δραστηριοτήτων της Κάριτας Αθήνας, που καλύπτουν:
Αιμοδοσία
Σε συνεργασία με Δημόσια Νοσοκομεία, ενορίες, σχολεία και φορείς, διοργανώνονται αιμοδοσίες, με στόχο την κάλυψη αναγκών, κυρίως ατόμων χωρίς οικογενειακό περιβάλλον, καθώς και την προώθηση της εθελοντικής αυτής πρωτοβουλίας, ως πράξη ζωής.
Τρίτη Ηλικία
Με επισκέψεις στα γηροκομεία που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών («Καλός Σαμαρείτης» & «Τίμιος Σταυρός») και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεστιάσεων, εκδρομών και άλλων πρωτοβουλιών, προσφέρεται χαρά στους απόμαχους της ζωής, απαλύνοντας τη μοναξιά και την αίσθηση περιθωριοποίησής τους.
Υποστήριξη ασθενών και ατόμων με προβλήματα υγείας
Εθελοντές επισκέπτονται ασθενείς και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο ή στο σπίτι, με στόχο την ηθική, ψυχολογική και -όσο είναι εφικτό- την οικονομική τους υποστήριξη. 
Υποστήριξη φυλακισμένων
Εθελοντές επισκέπτονται, μετά από σχετική άδεια, έγκλειστους/ες στις φυλακές, προσφέροντας ηθική,  πνευματική, καθώς και στοιχειώδη υλική στήριξη, με την προοπτική μιας καλύτερης -μετέπειτα- κοινωνικής τους επανένταξης.
Παροχή βοήθειας σε έκτακτες  ανάγκες και φυσικές καταστροφές  
Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και σοβαρών έκτακτων περιστατικών, η κινητοποίηση και η οργανωμένη παροχή βοήθειας είναι άμεση, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς ή τοπικούς φορείς. 
Υποστήριξη και ενίσχυση του Προσφυγικού Έργου
Μέσω του τομέα Προσφυγικού Έργου στηρίζονται οι εξαιρετικά ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες των προσφύγων, των μεταναστών, αλλά και των Ελλήνων που δοκιμάζονται, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Εμψύχωση και εκπαίδευση των εθελοντών. Προώθηση και διάδοση του εθελοντισμού                                                                                                                                          
Με την οργάνωση σεμιναρίων, δράσεων, ομιλιών και εκδηλώσεων παρέχεται εκπαίδευση στους εθελοντές για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της προσφοράς τους, καθώς και ενημέρωση για τις διάφορες δραστηριότητες, αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα και προωθώντας το πνεύμα του εθελοντισμού.
Συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Συνεργασία με φορείς, ΜΚΟ και τις αντίστοιχες οργανώσεις Caritas Europa.  
Με στόχο την επιδίωξη ευρύτερης συνεργασίας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του έργου της Οργάνωσης, τη βελτίωση των υπηρεσιών της και τη σταθερή παρουσία της στο προσκήνιο των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών πρωτοβουλιών, η συμμετοχή της σε προγράμματα θεωρείται καταλυτική για την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας.
Δημόσιες Σχέσεις - Επικοινωνία 
Ο τομέας προωθεί το ανθρωπιστικό έργο της Κάριτας Αθήνας στην κοινωνία, συμμετέχοντας παράλληλα σε συνέδρια και σε άλλες εκδηλώσεις αντίστοιχου ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έκδοση τετραμηνιαίου περιοδικού
Οι δραστηριότητες, τα γεγονότα και οι σκέψεις που συνδέονται με τα ενδιαφέροντα και τους στόχους της Οργάνωσης στην Αθήνα, την περιφέρεια αλλά και το εξωτερικό, καταγράφονται στο ομώνυμο περιοδικό που εκδίδεται τρεις  φορές το χρόνο, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα  και διανέμεται δωρεάν.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΡΓΟ
Με γνώμονα την αρωγή, την ενεργό, έμπρακτη και οργανωμένη αλληλεγγύη σε πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες, που ξεπερνούν τις 70.000 άτομα ετησίως, ο τομέας φροντίζει για την κάλυψη βασικών και ζωτικών αναγκών των ταλαιπωρημένων από τον ξεριζωμό και την ανέχεια συνανθρώπων μας, καθώς και για την ενημέρωση, την ψυχοκοινωνική στήριξη, την επιμόρφωση και τη βοήθεια τους σε πρακτικά προβλήματα.
Σε σταθερή βάση λειτουργούν οι παρακάτω δράσεις, αν και υλοποιούνται παράλληλα διάφορες πρωτοβουλίες συμπαράστασης, με το βλέμμα στραμμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες και τις καθημερινές ανάγκες και εξελίξεις, που διαμορφώνουν τα νέα δεδομένα γύρω από τον συγκεκριμένο τομέα.
Κοινωνική Υπηρεσία
Στόχος της είναι η βοήθεια των ατόμων που έχουν ανάγκη, προσπαθώντας να βελτιώσει την καθημερινότητά τους και να συμβάλει στην επίλυση πολλαπλών προβλημάτων τους, μέσω πληροφόρησης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, κοινωνικής έρευνας, λήψης ιστορικού, αξιολόγησης, παραπομπής, επισκέψεων σε οικογένειες επωφελούμενων, παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών (εμβολιασμοί, οφθαλμολογικός και οδοντιατρικός έλεγχος) κλπ.
Συσσίτιο
Στην τραπεζαρία του Προσφυγικού Κέντρου σιτίζονται καθημερινά, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 250-300 ενήλικες (κυρίως οικογένειες) και 60-70 παιδιά, γευματίζοντας σε ένα ζεστό, φιλικό κι ανθρώπινο περιβάλλον.
Διανομή ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων και ειδών πρώτης ανάγκης
Δύο φορές την εβδομάδα διανέμονται ρούχα, παπούτσια, κλινοσκεπάσματα, είδη πρώτης ανάγκης,  σχολικά είδη και παιχνίδια για τα παιδιά. 
Παράδοση μαθημάτων Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας
Παραδίδονται μαθήματα Ελληνικών και Αγγλικών σε ενήλικες πρόσφυγες, σύμφωνα με εβδομαδιαίο πρόγραμμα. 
Δημιουργική Απασχόληση παιδιών
Σε ανάλογα διαμορφωμένο χώρο τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά, ζωγραφίζοντας και μαθαίνοντας να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
Οργάνωση εκδηλώσεων και παρακολούθηση ημερίδων και σεμιναρίων
Στο πλαίσιο της ισχυροποίησης των δεσμών ανάμεσα σε επωφελούμενους και εθελοντές διοργανώνονται εκδηλώσεις, ημερίδες και σεμινάρια για τους μεγάλους και γιορτές για τα παιδιά. 
Με την παρακολούθηση ημερίδων, σεμιναρίων και άλλων πρωτοβουλιών οι ορίζοντες διευρύνονται, οι γνώσεις και οι μέθοδοι εκσυγχρονίζονται και οι θεσμοί και το έργο βελτιώνονται.
Συμμετοχή σε ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα
Το Προσφυγικό Έργο συμμετέχει στις νέες τάσεις, επωφελείται από καινούργιες πρακτικές και διατηρεί ενεργό ρόλο στις καθημερινά εναλλασσόμενες εξελίξεις.
Συνεργασία με αντίστοιχους φορείς,  ΜΚΟ και Οργανώσεις 
Σε περιπτώσεις που το Προσφυγικό Έργο δεν μπορεί να προσφέρει κατάλληλες υπηρεσίες, παραπέμπει τα περιστατικά σε αντίστοιχες οργανώσεις με συναφείς στόχους. Η συνεργασία αυτή βοηθά στην διεύρυνση του παγκόσμιου δικτύου αλληλεγγύης.
Παρουσιάσεις του έργου και των στόχων του τομέα 
Η ανάγκη ευαισθητοποίησης, ιδιαίτερα των παιδιών, ώστε να γνωρίσουν το έργο της Οργάνωσης, καλύπτεται κυρίως μέσω των επισκέψεων στο Προσφυγικό Κέντρο και των παρουσιάσεων του έργου του σε σχολεία.
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη