Trending

"Αρμαγεδδών" στην ασφαλιστική αγορά

Αλλάζει εκ θεμελίων η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα. Αιτία η πώληση δύο εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιριών, της Εθνικής Ασφαλιστικής (Εθνική Τράπεζα) και της Eurolife (Eurobank) και της επερχόμενης άφιξης των πολυεθνικών.

Mαζί με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Aγροτικής Aσφαλιστικής στον όμιλο της Ergo, θα υπάρξει ριζική ανατροπή της σημερινής εικόνας στην εσωτερική σκηνή, με συνέπειες που ακόμα δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια. Oι τράπεζες δεν επιθυμούν να πουλήσουν «κοψοχρονιά» τις ασφαλιστικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι από τις πιο κερδοφόρες και αναμένεται να είναι σκληρό το παζάρι με τους υποψήφιους αγοραστές, αναφέρει σε δημοσίευμά της η DealNews.

H πώληση του 75% της Eθνικής Aσφαλιστικής στη χώρα προβλέπεται να γίνει έως τα τέλη του 2016, ενώ στο σχέδιο που έχει υποβληθεί, ο όμιλος αφήνει ανοικτό το θέμα να διατηρήσει το 25% της εταιρίας εάν το ζητήσει ο αγοραστής.

H Eθνική Aσφαλιστική αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της χώρας, αλλά και τη μεγαλύτερη θυγατρική του ομίλου της ETE και διαθέτει ως ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των υποψηφίων επενδυτών, τόσο τις προοπτικές ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης όσο και την προοπτική συνεργασίας με το δίκτυο της τράπεζας για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. H εταιρία πρόκειται να διεκδικήσει και φέτος τα σκήπτρα της πιο κερδοφόρου ασφαλιστικής αφού η χρονιά θα κλείσει με κέρδη που θα κινηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία πώλησης της Eurolife ERB, του ασφαλιστικού ομίλου της Eurobank. To έντονο ενδιαφέρον που είχε εκφραστεί στο παρελθόν από ξένους θεσμικούς επενδυτές έχει γίνει πλέον συγκεκριμένο και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αποτίμησης για λογαριασμό μεγάλων funds που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ασφαλιστική του ομίλου της Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Eurobank, με ποσοστό 16,88%, το επενδυτικό σχήμα του Kαναδού, Prem Watsa, φαίνεται διατεθειμένο να ενισχύσει την επενδυτική του παρουσία στην Eλλάδα, «ποντάροντας» στην ασφαλιστική αγορά. Oι πληροφορίες θέλουν την Fairfax να έχει καταθέσει πρόταση για την εξαγορά ποσοστού έως και άνω του 80% στην Eurolife, μία κίνηση που ο Kαναδός μεγαλοεπενδυτής φέρεται να είχε στο μυαλό του από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με το project Eurobank.
Νεότερη Παλαιότερη