Trending

Capital Controls: ποιές αλλαγές ετοιμάζονται

Η προχθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που "ξεκλειδώνει" την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κινήσεις "καλής θέλησης" από πλευράς ΕΚΤ στο μέτωπο των κεφαλαιακών περιορισμών. 

Το ουσιαστικό "πράσινο φως" για την άρση των capital controls θα είναι η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, δηλαδή η κατ΄ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, εντούτοις αναμένουν κάποιες κινήσεις χαλάρωσης πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ζητήματα που θέτουν οι τράπεζες και που όπως φαίνεται θα γίνουν αποδεκτά είναι:
α) να διευρυνθούν τα ποσά για εισαγωγές και οι εγκρίσεις να γίνονται χωρίς δικαιολογητικά
β) οι νέες καταθέσεις σε μετρητά να θεωρούνται ελεύθερα κεφάλαια (νέο χρήμα)
γ) να καταργηθούν οι περιορισμοί για το άνοιγμα νέων λογαριασμών και να μπορούν να μπαίνουν συνδικαιούχοι, ειδικά για λογαριασμούς επιχειρήσεων
δ) να μπορούν να "σπάσουν" προθεσμιακές καταθέσεις, και
ε) το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών να ανέβει από τα 420 στα 500 ευρώ.

Η άρση των περιορισμών για τις προθεσμιακές καταθέσεις επιδιώκεται ώστε να διευκολυνθούν αγοραπωλησίες, ειδικά σε ακίνητα (π.χ. κάποιος που θέλει να πουλήσει το σπίτι του που είναι με δάνειο, θα μπορεί να "σπάσει" προθεσμιακή κατάθεση για την αποπληρωμή του ώστε να προχωρήσει η πώληση). Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πρόωρη εξόφληση δανείων (μερική ή ολική) με μετρητά, με έμβασμα από το εξωτερικό, καθώς και με τη χορήγηση νέου δανείου με σκοπό την αναδιάρθρωση.

Επιπλέον επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πρόωρη λήξη προθεσμιακών καταθέσεων, για την πληρωμή νοσηλείων και διδάκτρων, μισθοδοσίας, ληξιπρόθεσμων οφειλών προς πιστωτικό ίδρυμα, οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και προμηθευτών. Τέλος, επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για λόγους διαβίωσης έως του ποσού των 1.800 ευρώ μηνιαίως, καθώς και για αγορά ακινήτου.
Πηγή
Νεότερη Παλαιότερη