Trending

Το "κανόνι" της Globo και η έφοδος στη Grant Thornton

Μεγάλες παρενέργειες φαίνεται να έχει το "κανόνι" της ελληνικών συμφερόντων, εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, Globo που έσκασε σε Λονδίνο και Αθήνα.

Το FRC (Financial reporting Council) στην Αγγλία έκανε έφοδο στην Grant Thornton, προκειμένου να διερευνήσει το ρόλο της στη σύνταξη εικονικών οικονομικών καταστάσεων. Καλά πληροφορημένες πηγές από το Λονδίνο αναφέρουν ότι εξετάζεται η σχέση και με την ελληνική Grant Thornton, η οποία επί χρόνια έλεγχε στην Ελλάδα τις εταιρίες συμφερόντων του ομίλου Globo ή των βασικών μετόχων.
Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης δόθηκε εντολή να διερευνηθούν έργα που είχαν αναλάβει εταιρίες του ομίλου Globo ή συνδεδεμένες με αυτές αλλά πλέον οι ευθύνες περνούν στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης η οποία πάντως σε πλήθος περιπτώσεων στο παρελθόν όπως στον όμιλο Ασπίς Πρόνοια λειτούργησε ανεπαρκώς και με τη λογική της παραπομπής των όποιων ευρημάτων στη λήθη του χρόνου, αναφέρει το Banking News.
Οι απάτες της Globo αποκαλύφθηκαν  μετά τη δημοσιοποίηση κατηγοριών από το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management για λογιστικές αλχημείες. Μετά τις κατηγορίες παραιτήθηκαν από την εταιρία ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος καθώς και ο Δημήτρης Γρυπάρης, οικονομικός διευθυντής του ομίλου.
Το Hedge Fund ανέφερε ότι “μετά από μήνες βαθιάς και δέουσας επιμέλειας και συγκέντρωσης πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα, έχουμε συλλέξει συντριπτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτό που φαίνεται σε μας είναι μια μεγάλης κλίμακας συνωμοσία για να παραπλανήσουν τους επενδυτές και τους πιστωτές μέσω συστηματικής χειραγώγησης των λογιστικών”, και ότι τελικώς η Globo Plc υπερεκτίμησε έσοδα και κέρδη μέσω δημιουργίας εικονικών τιμολογίων πώλησης από εταιρείες-πυραμίδες που έχουν δημιουργηθεί και ελέγχονται από την Globo.
Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι για να δικαιολογήσει η Globo το αντίστοιχο έλλειμμα σε μετρητά, χρησιμοποιεί εικονικές εταιρείες ως προμηθευτές που δημιουργούν πλασματικές δαπάνες, μέρος των οποίων στη συνέχεια κεφαλαιοποιούνται.
Η ουσία είναι πως όλα αυτά αποδείχτηκαν αληθινά με αποτέλεσμα η Grant Thornton να βρεθεί στο στόχαστρο. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος ελεγκτής της Globo, η BDO, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, για να αντικατασταθεί από την Grant Thornton.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η BDO έκανε λόγο για «αδυναμία να συμφωνήσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή σκοπιά ελέγχου σε σχέση με την συμμετοχή μας στην δουλειά ανταγωνιστικών ελεγκτών που ήταν αναγκαία για να αποκτηθούν απαραίτητα στοιχεία στα οποία θα μπορούσε να βασιστεί η εκτίμηση για τις οικονομικές ανακοινώσεις του ομίλου».
Ουσιαστικά εμμέσως οι ελεγκτές της BDO έβαλαν θέμα αξιοπιστίας κάτι που φαίνεται ότι δεν απασχόλησε την Grant Thornton ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Παπαδημητρακόπουλος ανέφερε πως η διαφωνία αφορούσε το προτεινόμενο κόστος της δουλειάς της BDO, συνεχίζει το Banking News.
Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα τα μέλη του ομίλου Globo, οι Globo Mobile και Profitel κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης από τα τέλη Νοεμβρίου.
Ωστόσο η Globo Technologies, η ελληνική εταιρεία πληροφορικής στην οποία η Globo plc ελέγχει το 49%, θεωρητικά συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. 
Πηγή
Νεότερη Παλαιότερη