Trending

Πως άλλαξε χέρια η Wind Hellas

Το Biznews δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες την είδηση ότι πλέον το 25% της Wind κατέχει η επενδυτική εταιρεία Golden Tree.

Η είδηση δεν φαίνεται να πέρασε "σε ψιλά γράμματα" αλλά αυτό που πρακτικά σημαίνει είναι ότι η Wind άλλαξε αφεντικό. Πως έγινε αυτό;

Το περίπου 8% που κατείχε η επενδυτική εταιρεία Mount Kellett Capital Management (η διαχείριση της οποίας έχει περάσει στη Fortress) καθώς και μικρότερα ποσοστά που κατείχαν διάφορα άλλα funds φέρεται πως απέκτησε σταδιακά τους τελευταίους μήνες η Golden Tree, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της Wind. Μολονότι τα λεπτομερή στοιχεία της συμφωνίας είναι δύσκολο να εξακριβωθούν, η Golden Tree φαίνεται πως αγόραζε σταδιακά τα ποσοστά άλλων, μικρότερων μετόχων της Largo Limited, της εταιρείας συμμετοχών που ελέγχει την ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, αναφέρει το Euro2day.

Σήμερα κατέχει περί το 25% της τελευταίας, πληροφορία που επιβεβαιώνεται από κύκλους της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών. Εδώ και καιρό κυκλοφορούν στην αγορά φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Golden Tree επιδιώκει να αποκτήσει και το ποσοστό που κατέχει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Wind, το επίσης αμερικανικό hedge fund Anchorage Capital Group, που μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να διασταυρωθούν.

Όλα δείχνουν, πάντως, πως οι μετοχικές αλλαγές συμβαίνουν εντός της εταιρείας συμμετοχών Largo Limited, η οποία είχε δημιουργηθεί από τους πιστωτές της Wind Hellas την περίοδο που ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις εγκατέλειψε την επιχείρηση εξαιτίας των υψηλών χρεών. Στα τέλη του 2010 είχε ανακοινωθεί πως έξι distressed funds, ως κάτοχοι ομολογιών της Wind Hellas, είχαν αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονταν τα ονόματα των Mount Kellett Capital, Taconic Capital Advisers, Providence Equity Capital, Anchorage Capital Group, Angelo Gordon και Eton Park International. Στο σχήμα της Largo συμμετείχαν, με μικρότερο ποσοστό, και άλλα funds, το ποσοστό των οποίων απέκτησε σιγά σιγά η Golden Tree.

Επειδή κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την ακριβή μετοχική σύνθεση της Wind, υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της τελευταίας, με αφορμή την απόκτηση μετοχών της Forthnet ΦΟΡΘ +19,76%, είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο του 2013 στο ελληνικό χρηματιστήριο πως «η Largo Limited κατέχει το 100% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας Largo Intermediary Holdings Limited (σ.σ. εδρεύει επίσης στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους), η οποία με τη σειρά της κατέχει το 100% της εταιρείας Crystal Almond Sarl (σ.σ. εδρεύει στο Λουξεμβούργο) και η οποία κατέχει το 100% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Wind».

Αυτό που ενδιαφέρει την αγορά τηλεπικοινωνιών είναι η μετοχική σύνθεση της Largo Limited, στην οποία φαίνεται πως μεγάλο αφεντικό είναι πλέον η Golden Tree.
Πηγή


Νεότερη Παλαιότερη