Trending

Τι συμβαίνει με την ΕΒΓΑ;

Απλήρωτοι εργαζόμενοι, lock out της επιχείρησης με κλειστές πόρτες του εργοστασίου αλλά και ο ρόλος της Unilever συνθέτουν ένα σκηνικό αναστάτωσης στη γνωστή βιομηχανία.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζόμενων που δημοσιεύει το Banking News, όταν πήγαν να πιάσουν δουλειά βρήκαν τις πόρτες του εργοστασίου κλειδωμένες. Την προηγούμενη Τετάρτη  οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία γάλακτος ΈΒΓΑ, είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα ενάμιση μήνα (εξόφληση Νοεμβρίου και αποδοχές Δεκεμβρίου). 

Για το θέμα της καθυστέρησης των δεδουλευμένων οι εργαζόμενοι είχαν προκηρύξει δίωρες στάσεις εργασίας, αρχής γενομένης από την περασμένη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και η εταιρεία απάντησε με «λοκ άουτ».

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όταν πήγαν να πιάσουν δουλειά στο εργοστάσιο στο Βοτανικό, βρήκαν τις πόρτες κλειδωμένες. 

Το Σωματείο αντέδρασε άμεσα και ζήτησε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Επίσης την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου είχαν προγραμματιστεί στις 13:00, να πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων, για να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Η ΕΒΓΑ αποτελεί μία από τις ιστορικές βιομηχανίες γάλακτος στην Ελλάδα με ιστορία 80 χρόνων. 

Το 1988 η βιομηχανία πέρασε στον έλεγχο του Κυριάκου Φιλίππου της ΦΑΓΕ, ενώ το 2010 προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με την πολυεθνική Unilever. 
Mε βάση την συμφωνία η Unilever απέκτησε τις μάρκες παγωτού της ΕΒΓΑ (μεταξύ των οποίων τα Scandal, Variete και Karabola), καθώς επίσης και το δίκτυο διανομής τους.

 Η ΕΒΓΑ αποφασίστηκε να διατηρήσει τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και το κέντρο αποθήκευσής της και παράγει τόσο τα υπάρχοντα παγωτά ΕΒΓΑ, καθώς και ορισμένα παγωτά της Unilever για την εγχώριο αγορά και το εξωτερικό.
Και εκείνη την περίοδο υπήρξε μεγάλη αναστάτωση με τους εργαζομένους της ΕΒΓΑ.

Και αυτό γιατί παρά τις αρχικές εκτιµήσεις που ανέφεραν πως οι εργαζόµενοι του κλάδου παγωτού της ΕΒΓΑ θα µεταφέρονταν στην πολυεθνική Unilever, τελικά η κρίση και οι ανάγκες αναδιοργάνωσης οδήγησαν σε απολύσεις εργαζομένων.  

Στελέχη της αγοράς πάντως επισημαίνουν ότι το «λοκ άουτ» που επέβαλλε η διοίκηση της ΕΒΓΑ δεν μπορεί να συνεχιστεί, λόγω της υπάρχουσας συμφωνίας με την Unolever. 

Nα σημειωθεί ότι το 2014 η ΕΒΓΑ εμφάνισε πωλήσεις 32,1 εκατ ευρώ από 28,4 εκατ ευρώ το 2013 ενώ οι ζημιές της διαμορφώθηκαν στα 6,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,6 εκατ ευρώ το 2013, ενώ τα τελευταία εννιά χρόνια έχει συσσωρεύσει ζημιές άνω των 50 εκατ ευρώ.
Πηγή
Νεότερη Παλαιότερη