Trending

Αιφνίδια παραίτηση 5 εισαγγελέων από το ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων

Με μια αιφνίδια κίνησή τους 5 εισαγγελείς υπέβαλλαν την παραίτησή τους από το Δ.Σ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο της Ένωσης, Κωνσταντίνο Τζαβέλλα και τον γ.γ Δημήτριο Ζημιανίτη για πραξικοπηματική ανακοίνωση κατά της τροπολογίας Παπαγγελόπουλου για τις λίστες φοροδιαφυγής, η οποία δεν έφερε τη σύμφωνη γνώμη του Σώματος.

Οι πέντε εισαγγελείς εκ των εννέα συνολικά, καταγγέλλουν ότι δεν συμφώνησαν στην έκδοση της ανακοίνωσης με την οποία η Ένωση αντιτίθεται στην τροπολογία για τη νομιμοποίηση και χρησιμοποίηση των διαφόρων λιστών φοροδιαφυγής. Δηλαδή, προσπαθεί να καλύψει τους μεγαλοφοροφυγάδες του Δημόσιου με νομικίστικα τερτίπια.


Η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ψηφίστηκε, δίνει πρακτικά το δικαίωμα στους Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος και Διαφθοράς να χρησιμοποιούν στοιχεία που δεν αποκτήθηκαν νόμιμα, αν αυτά είναι σύμφωνα με κάποιες προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει πως οι διάφορες λίστες «τύπου Λαγκάρντ» θα αποτελούν αξιοποιήσιμα και αποδεικτικά στοιχεία ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά.

Η στάση της ΕΕΑ να εκδώσει την επίμαχη ανακοίνωση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ, αποτελεί σοβαρό ζήτημα ηθικής αλλά και έννομης τάξης. Η Ένωση επιχειρεί μέσω της προβολής δευτερευόντων λόγων στην ανακοίνωσή της, να καλύψει τι επιθυμεί κατά βάθος.

Στη δήλωση παραίτητής τους οι πέντε εισαγγελείς φαίνεται πως όχι μόνο εκθέτουν τον κ. Τζαβέλλα και τον κ. Ζημιανίτη εμφανίζοντας μια πραξικοπηματική λήψη απόφασης για πολιτικούς λόγους, αλλά εμφανίζουν την έντονη διαμάχη που υπάρχει στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης στο φλέγον θέμα της πάταξης της διαφθοράς.

Οι πέντε εισαγγελείς γράφουν στη δήλωση παραίτησής τους:

«Με την παρούσα υποβάλλουμε την παραίτησή μας από το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. για λόγους απτόμενους της εσωτερικής λειτουργίας του Δ.Σ. ως συλλογικού οργάνου και δη του τρόπου λήψεως αποφάσεων επί θεμάτων μείζονος σημασίας για τον κλάδο.

Με τις θερμές ευχαριστίες μας για τη συνεργασία,

Με τιμή,

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΔΑΜΗΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ

ΕΥΘΥΜΙΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΕΛΟΣ Δ.Σ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΜΕΛΟΣ Δ.Σ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΟΥΛΗΣ - ΑΝ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ -ΤΑΜΙΑΣ Δ.Σ».


Η απάντηση Παπαγγελόπουλου

Σήμερα το πρωί, ο κ. Παπαγγελόπουλος με ανακοίνωσή του, ταυτίζει τις συμπεριφορές αυτές με το μη χτύπημα τις διαφθοράς. Η άποψη του αυτή, η οποία γίνεται αποδεκτή από μεγάλο κομμάτι του εισαγγελικού σώματος, αποδεικνύεται και από τις παραιτήσεις των εισαγγελέων.

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει  Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός ενώ προσθέτει «αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση, που υπογράφουν οι κκ Τζαβέλας και Ζημιανίτης, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή».

Τους τελευταίους μήνες, όπως προκύπτει και από εκτεταμένα δημοσιεύματα του HOT DOC, ένα κομμάτι του εισαγγελικού σώματος, άλλοτε με νομότυπες και άλλοτε με παράνομες διαδικασίες, φροντίζει να αφήνει στο απυροβόλητο κομμάτια της ελληνικής διαφθοράς και να μην αγγίζει τους ισχυρούς ολιγάρχες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δικογραφίες που αφορούν συγκεκριμένους τραπεζίτες φθάνουν στη Δικαιοσύνη, ενώ άλλες που αφορούν πάλι τραπεζίτες αλλά και επιχειρηματίες, μένουν για χρονιά στο στάδιο της ερευνας.

Στην περίπτωση μάλιστα του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως αποκάλυψε το HOT DOC, η έρευνα όχι μόνο έμεινε επί χρόνια χωρίς την εξέταση μαρτύρων – παρά και των αποκαλύψεων στην Κύπρο -, αλλά και όταν έφτασε στο στάδιο των διώξεων υπήρξε πραξικοπηματική παρέμβαση και αφαίρεση της δικογραφίας.

Ο πόλεμος που διεξάγεται στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης δεν αφορά πλέον την εξάρθρωση κάποιου παραδικαστικού κυκλώματος αλλά τη μεθοδευμένη λειτουργία ενός κομματιού της Δικαιοσύνης υπέρ συμφερόντων.

Αποδεικνύεται επίσης πως η Δικαιοσύνη, αναφέρει το Κουτί της Πανδώρας, είναι η μοναδική από τις τέσσερις εξουσίες που δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο και δεν έχει προχωρήσει σε καμία διαδικασία αυτοκάθαρσης. Η λειτουργία κομματιών της Δικαιοσύνης με τέτοιο τρόπο δεν μπορεί να καλύπτεται πίσω από το επιχείρημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αφού η λειτουργία αυτή δεν είναι ανεξάρτητη αλλά μεθοδευμένη.

Η κυβέρνηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής υπουργός υπεύθυνος για θέματα Διαφθοράς, οφείλουν να προχωρήσουν σε όλα τα απαραίτητα πειθαρχικά μέτρα που τους δίνει ο Νόμος προκειμένου να αποκαταστήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη και να την καταστήσουν πραγματικά ανεξάρτητη, καταλήγει το KoutitisPandoras.
Πηγή
Νεότερη Παλαιότερη