Trending

Εκτός Alpha Bank η Credit Agricole

Αρμαγεδδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν αυτή τη στιγμή πτώση -30%!

Μέσα στην γενικότερη αναταραχή μια σημαντική είδηση που φαίνεται ότι περνά στα ψιλά γράμματα. Η Credit Agricole με συνεχείς πωλήσεις μηδένισε τη συμμετοχή της στην Alpha Bank.

Τα LME δηλαδή οι ομολογιούχοι που συμμετείχαν στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ξεφορτώνουν τραπεζικές μετοχές.
Οι επιθετικές ρευστοποιήσεις βεβαίως έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο οπότε και άρχισε να πουλάει η Credit Agricole.

Με βάση πληροφορίες τα LME με την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου κατείχαν το 21% του μετοχικού κεφαλαίου των 4 συστημικών τραπεζών για να μειωθεί στο 8%.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Gredit Agricole που μέσω ομολογιακού συνδεδεμένου με ασφαλιστικά προγράμματα σχεδόν έχει μηδενίσει την συμμετοχή της. 
Να σημειωθεί ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου τον Νοέμβριο του 2015 κατείχε στην Alpha bank η Credit Agricole 151 εκατ μετοχές για να υποχωρήσουν κάτω από 10 εκατ την τρέχουσα περίοδο. 

Σε κάθε περίπτωση οι πωλήσεις των ομολογιούχων LME έχει βλάψει την εικόνα των τραπεζικών μετοχών πολλαπλά. 

Είναι ενδεικτικό ότι στην Alpha bank που αποτελεί την καλύτερη τράπεζα κεφαλαιακά – μαζί με την Εθνική μετά την πώληση της Finansbank – η Credit Agricole αντί να διακρατήσει πούλησε όλες τις μετοχές που κατείχε. 

Με βάση αξιόπιστη πηγή ήταν κεντρική απόφαση της Credit Agricole που πέρασε σε όλους τους πελάτες της να πουλήσουν μετοχές της Alpha bank η οποία σημειωτέον έχει καταγράψει τις μικρότερες απώλειες σε σχέση με την τιμή της αύξησης...έναντι των άλλων ελληνικών τραπεζών. 

Θυμίζουμε, αναφέρει το BankingNews, ότι ο Α. Τσίπρας ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κατονομάσει την Credit Agricole επειδή επένδυσε στις ελληνικές τράπεζες, μην γνωρίζοντας ίσως ότι η Credit Agricole ήταν εν δυνάμει πωλητής ή κατά λάθος αγοραστής καθώς το ομολογιακό μετατράπηκε σε μετοχές στην διαδικασία του bail in των ομολογιούχων. 

Συμπερασματικά μια από τις βασικές αιτίες της μεγάλης πτώσης – κατακρήμνισης των τραπεζικών μετοχών ήταν και τα LME, πέραν των σοβαρότατων καθυστερήσεων στην αξιολόγηση που επιδεινώνει το κακό κλίμα και του αρνητικού διεθνούς χρηματιστηριακού περιβάλλοντος.
bankingnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη