Trending

Καταρρέει το Χρηματιστήριο - Οι αιτίες

Άλμα στο κενό με απρόβλεπτες συνέπειες κάνει αυτή τη στιγμή ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.


Οι τραπεζικές μετοχές μάλιστα παρουσιάζουν σημάδια κατάρρευσης. Πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει απώλειες που ξεπερνούν το -7%, σπάζοντας το φράγμα των 470 μονάδων, καθώς στις 15.10 είχε διαμορφωθεί στις 468,04 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 7,11%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης κάνει «βουτιά» έως και 25%, ενώ υπάρχουν και τραπεζικές μετοχές που παρουσιάζουν πτώση έως και 28%! Πλέον ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης χτύπησε νέο ιστορικό χαμηλό ξυπνώντας σε πολλούς μνήμες του καλοκαιριού μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου καθώς αρκεί μια σχετικά μεγάλη εντολή πώλησης για να παρασύρει όλη την αγορά, καθώς ελάχιστες είναι οι εντολές για αγορές. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αγορά προεξοφλεί το χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το κακό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά τροφοδοτείται και από το εξωτερικό λόγω της πορείας των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ωστόσο, το κερασάκι στην τούρτα -όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι- είναι το ρευστό πολιτικό σκηνικό, με τις φήμες για την προσφυγή στον λαό αλλά και τις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο εξακολουθούν να προκαλούν τριγμούς σε ολόκληρη την αγορά, με τη Eurobank να είναι στο -25,55%, την Εθνική στο -20,69%, την Πειραιώς στο -22,06% και την Alpha Bank στο -16,91%. Είναι χαρακτηριστικό ότι χεδόν το ήμισυ των νέων κεφαλαίων που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες έχει σχεδόν εξαϋλωθεί. Επίσης, απώλειες 9,06% καταγράφει η ΔΕΗ, η Βιοχάλκο και η ΓΕΚ Τέρνα υποχωρούν με απώλειες άνω του 6%, ενώ άνω του 5% είναι η πτώση για την ΕΥΔΑΠ, την ΕΧΑΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Λάμδα.
crashonline.gr
Νεότερη Παλαιότερη