Trending

ΕΚΤ: Οι Ελληνικές Τράπεζες δέχθηκαν πλήγμα πέρα από τις δυνάμεις τους

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ασφαλέστερες πλέον, τονίζει η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί σε συνέντευξή της σε ολλανδική εφημερίδα. 

Η κ. Νουί υπογραμμίζει ότι η τραπεζική ένωση στην ΕΕ κρίνεται επιτυχής, καθώς οι κεφαλαιακές θέσεις και η κερδοφορία των τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Τονίζει ωστόσο ότι δεν είναι όλες οι τράπεζες στην ίδια κατάσταση, καθώς άλλες επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και είναι ακόμη σε φάση ανάκαμψης. «Δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει μια ελληνική τράπεζα μεμια γαλλική, γερμανική ή ολλανδική. Και δεν φταίνει για τα πάντα οι τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες είχαν να αντιμετωπίσουν πολιτικά γεγονότα που δεν μπορούσαν να ελέγξουν. Η εποπτεία των τραπεζών ήταν καλή, αλλά επλήγησαν από τις πολιτικές ταραχές, κάτι που οδήγησε στην ανακεφαλαιοποίησή τους», επισημαίνει η κ. Νουί. 

Σε ερώτημα γιατο αν θα χρειαστεί να πληρώσουν ξανά ευρωπαίοι φορολογούμενοι για τη διάσωση ευρωπαϊκής τράπεζας, σημειώνει: "Είμαι ηλικιωμένη και αρκετά προσεκτική ώστε να λέω: Ποτέ μην λες ποτέ. Ομως έχουμε ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο.". 

Τονίζει δε ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι λόγος ανησυχίας καθώς πλήττουν την κερδοφορία των τραπεζών. Είναι ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων μου μαζί με τα κόκκινα δάνεια, σημειώνει. Προσθέτει όμως ότι εκτός από πρόκληση, είναι και ευκαιρία για τις τράπεζες να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Ισως σε κάποιες χώρες χρειαστούν συγχωνεύσεις τραπεζών, υπογραμμίζει. 
euro2day.gr
Νεότερη Παλαιότερη