Trending

Hollande: Θέλω να σώσω την Ελλάδα, όχι τον Τσίπρα

Ο ηγέτης της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ φέρεται να είναι απογοητευμένος από την ελληνική κυβέρνηση ενώ σε ψυχρό κλίμα φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande, στο Παρίσι, 
Μάλιστα, ο γάλλος πρόεδρος, φέρεται να είπε, προτού συναντήσει τον Αλ. Τσίπρα, ότι θέλει να σώσει την Ελλάδα και όχι τον έλληνα πρωθυπουργού.
«Εγώ θέλω να σώσω την Ελλάδα όχι τον Τσίπρα», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να υποστήριξε, προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο, ότι «η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό».
Η συνάντηση των ηγετών ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:00 {ώρα Ελλάδας}, με τον πρωθυπουργό να φτάνει στα Ηλύσια Πεδία με ολιγόλεπτη καθυστέρηση, ενώ ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις περίπου στις 21:20.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε, ως αναμενόταν, η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα, πολιτική μεσολάβηση ώστε να καμφθούν οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρα από τον γάλλο πρόεδρο Francois Hollande κατά τη διάρκεια της συνάντησής στο Παρίσι. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός, φέρεται να επισήμανε στον γάλλο πρόεδρο ότι κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία, αστάθεια στην Ευρώπη και πως η Ελλάδα, τα έχει τελικά πάει καλύτερα απ' ότι αναμενόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. 
Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της στάσης και των απαιτήσεων του ΔΝΤ υπογραμμίζοντας ότι το ταμείο προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ εχθές ανακοίνωσε ύφεση 0,2%.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός φέρεται να επεσήμανε ότι η Ελλάδα διεκδικεί το δικαίωμα να αποφασίζει για το πως τα κατανέμει τα βάρη μέσω των νομοσχεδίων που ψηφίζει. 
Ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στον Hollande την εκτίμηση ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση, θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, εάν οι διαφωνίες των θεσμών δεν είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις.
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν απόλυτη ικανοποίηση για την πορεία της συνάντησης η οποία κύλησε σε θερμό κλίμα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε πλήρης κατανόηση των ελληνικών θέσεων αλλά και κοινή εκτίμηση για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι κ.κ. Hollande και Τσίπρας συμφώνησαν ότι την άλλη εβδομάδα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση.
Αύριο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Στρασβούργο όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz ενώ επόμενος σταθμός θα είναι η Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
bankingnews.gr

Νεότερη Παλαιότερη