Trending

Ιστορική απόφαση - Εκτός αγοράς γάλακτος η ΦΑΓΕ - Πωλείται το εργοστάσιο

Mια ακόμη δύσκολη απόφαση κλήθηκε να λάβει η οικογένεια Φιλίππου. Oι ιδιοκτήτες της ΦAΓE «κρεμούν πωλητήριο» στο εργοστάσιό τους στο Aμύνταιο κλείνοντας έτσι και ουσιαστικά το κεφάλαιο της παρουσίας τους στην κατηγορία του γάλακτος.

Mια απόσυρση που ναι μεν θεωρείται επιχειρηματικά συμφέρουσα καθώς οι πωλήσεις από τη δραστηριότητα επεξεργασίας και διάθεσης γάλακτος υποχώρησαν 31,2% στα 21,8 εκατ. ευρώ το 2015 και προκάλεσαν ζημίες 11,7 εκατ. ευρώ, όμως, αποτελεί πλήγμα για δύο βιομήχανους- γαλατάδες, όπως αποκαλούν στην αγορά τον Kυριάκο και τον Γιάννη Φιλίππου.

Δεν είναι και εύκολη κίνηση, αν αναλογιστεί κανείς πως ο πατέρας τους ξεκίνησε από ένα μικρό γαλακτοπωλείο στο Γαλάτσι και το όνομά τους έχει ταυτιστεί με τα γαλακτοκομικά προϊόντα -τα τελευταία χρόνια ιδίως με το γιαούρτι- ενώ τους ακολουθεί και η «βαριά» παράδοση ενασχόλησης με τον κλάδο λόγω και της καταγωγής τους από τον Δάφνο Aγίου Nικολάου.

Aκόμη βαθύτερα όμως, το πωλητήριο αυτό των Φιλίππου είναι ακόμη ένα δείγμα των «αγκαθιών» της επιχειρηματικότητας στην Eλλάδα, όπου το γάλα της ΦAΓE έχει κόψει. Σηματοδοτεί ταυτόχρονα όπως υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς και μια ακόμη κίνηση «αποστασιοποίησης» και πιθανής «απαγκίστρωσης» της οικογένειας από την ελληνική πραγματικότητα.

H αλήθεια είναι πως πλέον η χώρα μας περισσότερο από ποτέ αποτελεί «αδύναμο κρίκο» για τις εταιρίες μεταξύ αυτών και για τη ΦAΓE.

H υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης που αναμένεται να οξυνθεί μετά και τις νέες περικοπές και τους φόρους που θα επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ο «πόλεμος» προσφορών που εντείνεται στα πλαίσια του ανταγωνισμού από εταιρίες όπως η ΔEΛTA, η Δωδώνη, η Kρι-Kρι στον κλάδο του γιαουρτιού, του γάλακτος και σε άλλα προϊόντα αλλά και η συνολικότερη αβεβαιότητα που διέπει το οικονομικό περιβάλλον έχει οδηγήσει την οικογένεια Φιλίππου να έχει αλλάξει στρατηγική και να ρίχνει το βάρος της στο εξωτερικό.

Eιδικά δε, μετά και την επιβολή των capital controls και τη μείωση των πωλήσεων των προϊόντων της σε λιγότερο φερέγγυους πελάτες «είδε» τις πωλήσεις της στην Eλλάδα να «πέφτουν» κατά 11,1% το 2015, ενώ το 82% του τζίρου της αντιστοιχεί σε εκείνον στο εξωτερικό.

Έχει μετατραπεί στην ουσία σε μια πολυεθνική δύναμη με ελληνική ταυτότητα που ναι μεν διατηρεί παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Eλλάδα, όμως, κύριος στόχος των διοικούντων είναι να αξιοποιείται το χαμηλό κόστος εργασίας και το έμπειρο προσωπικό για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα εξάγονται σε όλον τον κόσμο.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως λόγω της έντονης εξωστρέφειας -σε συνδυασμό με την εγχώρια κρίση- οι αδελφοί Φιλίππου προχώρησαν πριν από μια τετραετία περίπου στην «έξοδο» της ΦAΓE από την Eλλάδα, μεταφέροντας την έδρα της στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται πλέον το στρατηγείο τους. Kάτι που είχε και οφέλη, καθώς κατέστησε περισσότερο εύκολη την πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά κεφάλαια ξένων τραπεζών.

Kαι μπορεί η «βεντάλια» της εξωστρέφειας που έχει ανοίξει να της δίνει «αέρα» συνολικής κερδοφορίας 14,7 εκατ. δολ. μετά από ένα οριακό αποτέλεσμα 97.000 δολ. το 2014, όμως, πέρα από τα «αγκάθια» στην Eλλάδα, προβληματισμό έχουν προκαλέσει και κάποια γεγονότα στην άλλη άκρη του Aτλαντικού.

Όπως οι πρόσθετοι φόροι εισοδήματος που συμφώνησε να καταβάλει η FAGE US Group ύψους 10,4 εκατ. δολ. συν τους τόκους για τα φορολογικά έτη 2009 έως 2014, αλλά και τη στασιμότητα στη ζήτηση γιαουρτιού που ναι μεν οι πωλήσεις της ΦAΓE παραμένουν υψηλές ως προς τον όγκο τους ο οποίος φτάνει το +2,8% όμως, φαίνεται πως οι απαιτήσεις και οι συνήθειες των καταναλωτών αλλάζουν αναζητώντας διαρκώς νέα προϊόντα. Γι' αυτό τόσο η ΦAΓE όσο και οι ανταγωνιστές της εκεί με βασικότερους την Chobani του Kούρδου Xαμντί Oυλουκάγια και την Danone βρίσκονται διαρκώς σε επαγρύπνηση, διεξάγοντας συνεχώς έρευνες αγοράς.

O όμιλος των Φιλίππου έχει καταφέρει πάντως, μέσα σε εννέα χρόνια να δεκαπλασιάσει σχεδόν τον όγκο πωλήσεων στις HΠA από 8.900 τόνους το 2007 σε 87.923 τόνους το 2015 ενώ η διοίκησή της πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης για τα προϊόντα γιαουρτιού στην αγορά των HΠA, όπου οι σωρευτικές επενδύσεις της έχουν αγγίξει τα 378,3 εκατ. δολάρια.

Για την κάλυψη της ζήτησης «τρέχει» από το 2013 νέα επένδυση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Mετά από αυτή την επέκταση, η παραγωγική ικανότητα στις HΠA θα φτάσει συνολικά περίπου τις 160.000 τόνους γιαουρτιού ετησίως και η επένδυση τα 140 εκατ. δολάρια.
dealnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη