Trending

Καθηγητής Πανεπιστημίου σε δίκη για απάτη με προγράμματα Erasmus

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπεται να δικαστεί ένας καθηγητής του ΑΠΘ ο οποίος φέρεται ότι υπέβαλλε πλαστά δικαιολογητικά δαπάνης για την  παρουσία του στα εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus. Αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, κατά το χρονικό διάστημα από τις 11 Ιουλίου 2007 έως τις 24 Ιουλίου 2013 προχώρησε στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων αλλά και στη νόθευση γνήσιων εγγράφων, ζημιώνοντας με 150.000 ευρώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο κατηγορούμενος ήταν αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος "Erasmus", ως προς τις "Υποτροφίες κινητικότητας διδακτικού προσωπικού για διδασκαλία LLP/Erasmus", που δικαιολογούσαν μετακινήσεις επιστημονικού προσωπικού προς άλλες χώρες αλλά και περιοχές του εσωτερικού.

Με την ιδιότητα του επιστημονικά υπεύθυνου υπέβαλε προς τη διαχειρίστρια των χρημάτων (κονδυλίων), Ειδική Γραμματεία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ, τα παραστατικά των μετακινήσεων του ιδίου αλλά και συνεργατών του για διδασκαλία, συνέδρια κλπ σε πανεπιστήμια κυρίως του εξωτερικού προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα των μετακινήσεων.

Επίσης, στο βούλευμα αναφέρεται ότι: "Κατάρτισε εξ αρχής πλαστά ή νόθευσε ως προς τα ποσά , τις ημεροχρονολογίες και άλλα στοιχεία, τα φέροντα γνήσιες υπογραφές παραστατικά τα οποία στη συνέχεια υπέβαλε στη γραμματεία του ΕΛΚΕ ΑΠΘ προκειμένου να παραπλανήσει τους αρμόδιους υπαλλήλους ως προς το κόστος των αντίστοιχων μετακινήσεων που δεν είχαν λάβει χώρα και να καρπωθεί έτσι το ποσό των ψευδών μετακινήσεων ή τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού και του διογκωμένου κόστους αυτών {...}".

Με το ίδιο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης απαλλάσσονται από τις κατηγορίες άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση. Πρόκειται για την εν διαστάσει σύζυγο και τον πεθερό του καθηγητή όπως επίσης και για δύο συνεργάτες του. Εις βάρος τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια στην πλαστογραφία και την απάτη αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
voria.gr
Νεότερη Παλαιότερη