Trending

Μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ασφαλιστική αγορά

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά χορεύει στο ρυθμό εξαγορών και συγχωνεύσεων. αναμένοντας την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ERB Eurolife στον καναδικό όμιλο της Fairfax, που αποτελεί βασικό μέτοχο και του ομίλου της Eurobank, αλλά και τη μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στον γερμανικό όμιλο της ERGO. Η επίτευξη τιμήματος ύψους 316 εκατ. ευρώ για το 80% των μετοχών της ERB Insurance Group, που περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες ζωής και γενικών ασφαλίσεων στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, τη θυγατρική μεσιτείας ασφαλίσεων στην Ελλάδα, καθώς και τις συμβάσεις τραπεζοασφαλιστικής μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και της τράπεζας, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της αγοράς. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα της συμφωνίας Fairfax – Eurolife.

Το ότι ο όμιλος της Fairfax εξαγόρασε στην Ελλάδα εταιρείες όπως η Praktiker και έχει ισχυρή συμμετοχή στην Grivalia, στον όμιλο Μυτιληναίου και στη Eurobank έχει επισκιάσει τελείως το γεγονός ότι αποτελεί έναν ισχυρό ασφαλιστικό όμιλο ο οποίος ελέγχει 19 ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η ελληνική δραστηριότητα αποτελεί την 20ή ασφαλιστική εταιρεία που προσθέτει ο καναδικός όμιλος στο ενεργητικό του, ο οποίος δραστηριοποιείται σε αγορές όπως ο Καναδάς, η Νότια Αμερική, η Ευρώπη, η Ασία και η Μέση Ανατολή. Το γεγονός επίσης ότι στη διεκδίκηση της ERB Eurolife μπήκε και ο κινεζικός χρηματοοικονομικός όμιλος Fosun, από τον οποίο υπήρξε η δεύτερη προσφορά, αποτελεί σαφή ένδειξη του ενδιαφέροντος που μπορεί να προκαλέσει ο ασφαλιστικός κλάδος εν όψει της εκκίνησης της διαδικασίας για την πώληση της μεγαλύτερης εταιρείας του, της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μέχρι το τέλος του 2016.

Έως τότε θα έχει κλείσει οριστικά η μεταβίβαση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στη γερμανική ERGO, που ήδη δραστηριοποιείται με επιτυχία στην ελληνική αγορά, διευρύνοντας το μερίδιό της τον τελευταίο χρόνο στο 6%. Σε κάθε περίπτωση, το τίμημα των 316 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της ERB Insurance Group και το τίμημα για την ΑΤΕ Ασφαλιστική, που προσδιορίζεται στα 90 εκατ. ευρώ, φέρνει τον ασφαλιστικό κλάδο στην πρώτη θέση των εξαγορών στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της KPMG. Από θέση ισχύος και με βασικό μέτοχο έναν διεθνή ασφαλιστικό «παίκτη», ο όμιλος της Eurolife δεν κρύβει την πρόθεσή του να τοποθετηθεί επιθετικότερα στη χώρα μας. Η πρόθεση να διερευνήσει την εξαγορά μικρότερων αλλά και μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών, αν και δεν διατυπώνεται επισήμως από τη διοίκηση του ομίλου, προκύπτει με σαφήνεια πίσω από τις επισημάνσεις για πολυπληθή αριθμό εταιρειών σε μια αγορά που συρρικνώνεται συστηματικά, έχοντας χάσει το 36% των εργασιών της τα πέντε τελευταία χρόνια. Βασικό πεδίο στόχευσης αποτελούν και οι τραπεζοασφαλίσεις, ενώ τα τραπεζικά δίκτυα θα συνεχίσουν να αποτελούν πόλο έλξης για τις μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου. Χαρακτηριστικό είναι το ενδιαφέρον πίσω από τη συμφωνία της Ergo Hellas με την Τράπεζα Πειραιώς στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων και, φυσικά, η συμφωνία του ομίλου της Fairfax με τον όμιλο της Eurobank, μέσω της εξαγοράς της Eurolife. Η υποχώρηση των τραπεζικών εργασιών λόγω της περιορισμένης ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος μετατοπίζει το ενδιαφέρον των πωλήσεων από τις χορηγήσεις σε ασφαλιστικά προϊόντα και αναδεικνύει τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι τραπεζικοί όμιλοι στη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων.

Η εκκίνηση της διαδικασίας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έως τα τέλη του 2016 αποτελεί, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρείας, Χριστόφορος Σαρδελής, «μια μεγάλη πρόκληση». Σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση του ομίλου, η διαδικασία δεν θα εξαντλήσει το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα αναδιάρθρωσης και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Το ενδεχόμενο εισόδου στην κούρσα της διεκδίκησής της από έναν μεγάλο όμιλο όπως η Allianz αλλάζει τελείως τα δεδομένα, προς την κατεύθυνση μιας πιο συμπαγούς διαχείρισης, με ισχυρό underwriting και αυστηρούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Η συμμετοχή του πολυεθνικού ομίλου στη μάχη διεκδίκησης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής πιστοποίησε το ενδιαφέρον του για μια ισχυρότερη παρουσία.
Ευγενία Τζώρτζη, fortunegreece.com

Νεότερη Παλαιότερη