Trending

Οι Τράπεζες σχεδιάζουν να πουλήσουν τα αρχεία του MEGA προς 100 εκατ.

Η δεινή οικονομική κατάσταση του MEGA είναι γνωστή σε όλους. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως πολλοί είναι η πρόθεση των Τραπεζών που έχουν δανείσει το MEGA να βγάλουν στο σφυρί το αρχείο του (βιβλιοθήκη).

Η βιβλιοθήκη του MEGA έχει αποτιμηθεί λογιστικά προς 100 εκατομμύρια ευρώ, με σημερινές τιμές όμως μπορεί να είναι και 50% - 70% χαμηλότερα.

Έμπειρος τραπεζίτης αναφέρει ότι «εκτιμώ ότι η βιβλιοθήκη του Mega δεν μπορεί να αποτιμάται πλέον 100 εκατ. 
Οι τράπεζες θα αναθέσουν σε ανεξάρτητη εταιρία να αποτιμήσει τα περιουσιακά στοιχεία του Mega που είναι βιβλιοθήκη αρχείο – εμπορικό σήμερα και εγκαταστάσεις. 
Δεν θα με εξέπληττε αν η αξία της βιβλιοθήκης ήταν 50% με 70% χαμηλότερα. 
Προφανώς η αξία ενός περιουσιακού στοιχείου προσδιορίζεται από τον αγοραστή, θα δούμε πόσο θα αποτιμηθεί από την αγορά. 
Το βασικό πρόβλημα λοιπόν είναι ότι η αξία των collaterals έχει δραματικά μειωθεί και ταυτόχρονα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ανακύψουν σοβαρά προβλήματα και με τα δάνεια του ΔΟΛ που έχει ως εγγύηση π.χ. την βιβλιοθήκη του Mega και άλλα περιουσιακά στοιχεία. 
Σε πρώτη φάση από τα 166 εκατ οι τράπεζες υπολογίζεται να εγγράψουν 120 εκατ ζημία στους ισολογισμούς τους»
Το βασικό ζήτημα όμως δεν είναι το plan B των τραπεζών αυτό είναι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης αλλά το πώς θα διασωθεί το Mega. 
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κανάλι πρέπει να διασωθεί και οι εργαζόμενοι να προστατευθούν αλλά το ζήτημα είναι ότι αντιμετωπίζεται με εχθρότητα και όχι ως μέσο ενημέρωσης από την κυβέρνηση, οι τράπεζες δεν έχουν πολλά περιθώρια. 
Σε ερώτηση που ετέθη για το τι μπορεί να συμβεί, οι τράπεζες δεν ήταν καθόλου αισιόδοξες.
bankingnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη