Trending

Παραίτηση Διευθύνοντος Συμβούλου και παρασκήνιο

Την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την τοποθέτησή του, υπέβαλλε ο Γιάννης Τροχόπουλος.

To Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιβεβαίωσε την είδηση με μια λακωνική τοποθέτηση: Ο Γιάννης Τροχόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή και αυτή έγινε δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζουμε πως η επιλογή του για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου –και γενικού διευθυντή τότε-  του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είχε ανακοινωθεί στις 31 Μαΐου του 2012.

Ο ίδιος ο Γιάννης Τροχόπουλος μίλησε στο Protagon. «Τα έργα έχουν σημασία και όχι τα άτομα. Το έργο αυτό είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να προχωρήσει. Είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει και θα γίνει» τόνισε στο Protagon αποφεύγοντας να σχολιάσει τους λόγους της παραίτησης. Στη σύντομη συνομιλία μας ευχαρίστησε το Ιδρυμα Νιάρχος για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση λήξης συνεργασίας των δύο πλευρών, σχεδόν ένα μήνα πριν την παράδοση του Κέντρου στο υπουργείο Οικονομικών. Πάντως άλλες πηγές σημειώνουν πως δεν είναι η πρώτη φορά εσχάτως που ετέθη θέμα λήξης της συνεργασίας του κ. Τροχόπουλου με το ΚΠΙΣΝ.

Παρατηρητές των εξελίξεων σημειώνουν πως προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη η συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τροχόπουλος στη Μαρία Χούκλη στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Καταθέσεις Πολιτισμού» που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος στις 6 Απριλίου. Σε αυτήν τη συζήτηση, αφού ο κ. Τροχόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο φαινόμενο «Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας» που δημιούργησε όσο ήταν διευθυντής της βιβλιοθήκης, εκλήθη να μιλήσει και για το μέλλον του ΚΠΙΣΝ.

Οταν δήλωσε πως τέλη Ιουνίου το κέντρο θα παραδοθεί στο Υπουργείο Οικονομικών προκαλώντας την αντίδραση της Μαρίας Χούκλη που αναφώνησε «και ο θεός βοηθός» και κάνοντας το κοινό να βάλει τα γέλια, ο κ. Τροχόπουλος πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Εγώ δεν είμαι σίγουρος ότι η Βιβλιοθήκη θα μπορέσει να μπει και να λειτουργήσει, ούτε μπορώ να σας το διαβεβαιώσω. Αλλά δεν θα μου είναι δυσάρεστο αν δεν μπορέσει να λειτουργήσει».

Πρόσθεσε πως αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυσκολία που είχε ποτέ για να βγει από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει, αλλά αυτό το αδιέξοδο εμπεριέχει και μια ακόμα δυναμική «να ανοίξουμε και να εκπλήξουμε». Επανέλαβε την πάγια θέση του Ιδρύματος Νιάρχος πως μετά την παράδοση του έργου δεν θα έχει την παραμικρή ανάμειξη, αν όμως η ελληνική πολιτεία είναι σωστή στις υποχρεώσεις της και το λειτουργήσει με τον ανάλογο τρόπο, τότε δεν αποκλείεται να ενισχύσει οικονομικά τις δράσεις του Κέντρου.

Ο κ. Τροχόπουλος όμως –επικαλούμενος την εμπειρία των τελευταίων τεσσάρων ετών- ήταν αιχμηρός και με τους δυο οργανισμούς, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη που θα στεγαστούν στο χώρο. «Με προβληματίζει… έχω την αίσθηση ότι δεν έχουν αντίληψη του μεγέθους και των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν για να λειτουργήσουν αυτό το συγκρότημα». Πρόσθεσε πως αυτό θα ήταν δύσκολο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, άρα σαφώς περισσότερο στην Ελλάδα λόγω της κρίσης.

Και προειδοποίησε πως ενώ πολλοί οργανισμοί λένε πως αν είχαν βοήθεια θα μπορούσαν να κάνουν σημαντικότερα πράγματα, η Λυρική και η Βιβλιοθήκη «δεν έχουν καμία δικαιολογία να μην το καταφέρουν». Πρόσθεσε πως το ίδιο θα ισχύσει και για την ΑΕ που θα αναλάβει τη διαχείριση του πάρκου.
protagon.gr
Νεότερη Παλαιότερη