Trending

Πως γίνεται η πολυτελής μεταφορά εύπορων μεταναστών στην Ευρώπη

Οι εύποροι μετανάστες μπορούν να ταξιδέψουν με πολυτέλεια στη Β. Ευρώπη, δίνοντας έως και 10.000 ευρώ για ένα «all inclusive» εισιτήριο. Μέσω ταχύπλοων, λεωφορείων και αεροπλάνων, η μεταφορά. Εύκολο να περάσεις στην Ευρώπη, αν έχεις τα λεφτά, λέει η αστυνομία.

Οι πλούσιοι μετανάστες πληρώνουν έως και 10.000 ευρώ για tailor-made, all inclusive ταξιδιωτικά πακέτα από την Ελλάδα προς πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το πρόσφατο κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων, σύμφωνα με ελληνικές αστυνομικές πηγές που επικαλείται η Daily Mail.

Οι διακινητές ανθρώπων φαίνεται πως προσφέρουν στους εύπορους πρόσφυγες διάφορες επιλογές υπηρεσιών -από αεροπορικά ταξίδια, ταχύπλοα σκάφη, πεζοπορία-, για να φτάσουν σε τελικούς προορισμούς όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Βρετανία.

Τα καλύτερα «ντιλ» περιλαμβάνουν την παροχή πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων για να βοηθήσουν τους μετανάστες να παρακάμψουν τους ελέγχους στα αεροδρόμια και άλλους συνοριακούς ελέγχους, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Οι υπηρεσίες αυτές, που συντονίζονται μέσω ενός δικτύου εγκληματικών συμμοριών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μπορούν να οργανωθούν από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες -τη Συρία, το Αφγανιστάν ή το Ιράν.

«Είναι εύκολο να φτάσεις στη Βόρεια Ευρώπη από την Ελλάδα αν έχεις τα χρήματα», είπε στη Mail Online αστυνομική πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Το εμπόριο αυτό δεν έχει σχέση με τη συμπόνια που δείχνουν οι Έλληνες στις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα ζητώντας καταφύγιο από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Οι διακινητές ανθρώπων, με έδρα την Αθήνα, ενδιαφέρονται μόνο για τα τεράστια κέρδη που βγάζουν πουλώντας τα «ταξιδιωτικά πακέτα» και τα πλαστογραφημένα έγγραφα.

Άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι είναι διακινητής, δήλωσε στη MailOnline: «Για να είμαι ειλικρινής, μας ενδιαφέρουν μόνο οι πλούσιοι, αυτοί που έχουν χρήμα».

«Τα πάντα οργανώνονται για αυτούς πριν καν φτάσουν στην Ελλάδα. Τους παρέχουμε πλαστά διαβατήρια, αεροπορικά εισιτήρια που τα έχουμε κλείσει σε ψεύτικα ονόματα, ακόμα και πλαστά έγγραφα διαμονής για να βρίσκονται εδώ στην Ελλάδα. Έχω βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να φύγουν από τα ελληνικά νησιά στο εξωτερικό.

Αν πάνε αεροπορικώς, τους παίρνω την κάρτα επιβίβασης. Αν πάνε με λεωφορείο, τους παίρνω τα εισιτήρια. Αν πάνε με αυτοκίνητο, οργανώνω το αυτοκίνητο για λογαριασμό τους».

Ο μεσήλικος άνδρας, που δήλωσε πως τον λένε Κώστα, είπε πως «οι δραστηριότητές μας έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον τρεις φορές από τον πόλεμο στη Συρία. Στο ξέσπασμα του πολέμου είχα 40 ανθρώπους τον μήνα –και υπήρχαν πολλοί άλλοι σαν κι εμένα».

Οι ηγέτες των συμμοριών αυτών έχουν βγάλει περιουσίες από τη μιζέρια των απελπισμένων ανθρώπων.

Ο Κώστας ισχυρίστηκε πως είχε ταξιδέψει στα ελληνικά νησιά για να συνοδεύσει πλούσιους «πελάτες» που έφτασαν από την Τουρκία σε μικρές βάρκες ως πρόσφυγες.

Όπως ανέφερε, έφερε μαζί του τα πλαστά έγγραφα, που δίνουν τη δυνατότητα προσωρινής διαμονής και ταξιδίων εντός της Ελλάδας.

Και κάνει κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων σε πόλεις στη Β. Ευρώπη, ή συγκεντρώνει τις κάρτες επιβίβασης, τις οποίες δίνει στη συνέχεια στους «πελάτες».

«Πήγα στη Σάμο. Πήρα το καράβι για τη Σάμο. Με πλήρωσαν 100 ευρώ το άτομο. Έφερνα τα αστυνομικά έγγραφα που είχαν τις φωτογραφίες των πελατών ήδη επάνω. Ήταν άδειες διαμονής ενός μήνα. Όταν έφτασα στο νησί, βρήκα μια καφετέρια, έκατσα και τηλεφώνησα στο αφεντικό (στην Αθήνα). Είπε στους πελάτες πού ήμουν. Όταν τους είδα, έκανα την επαφή. Αγόρασα τα εισιτήρια και τους πρόσεχα στο καράβι για την Αθήνα. Όταν φτάσαμε στον Πειραιά, τους έφερα στον σταθμό, αγόρασα τα εισιτήρια και τους πήγα στην Πλατεία Βικτωρίας».

Σε ό,τι αφορά στα έγγραφα είπε: «Τους δίναμε πλαστά χαρτιά -διαβατήρια, βίζες, ό,τι χρειάζονταν. Τους αγόρασα εισιτήρια για το λεωφορείο με τα διαβατήρια για Ρουμανία και Βουλγαρία. Τους πήγαινα σε μικρά αεροδρόμια στην Ελλάδα, από όπου θα μπορούσαν να φύγουν αεροπορικώς από τη χώρα. Αν είχαν πληρώσει για πτήση, θα τους αγόραζα αεροπορικό εισιτήριο. Αυτό θα έβγαινε στο δικό μου όνομα, όμως οι λεπτομέρειες στις ταυτότητες θα αντιστοιχούσαν σε αυτούς -η φωτογραφία, η ηλικία. Έκανα check in και έπαιρνα την κάρτα επιβίβασης, όμως μετά έδινα τις κάρτες επιβίβασης σε αυτούς. Στις 100 φορές που το έκανα αυτό, οι 30 πελάτες περνούσαν, ενώ τους 70 τους σταματούσαν. Τις περισσότερες φορές τους σταματούσαν γιατί δεν μιλούσαν ελληνικά. Οι πελάτες πλήρωναν 5-6 χιλιάδες ευρώ για αυτές τις υπηρεσίες. Αν δεν τους άφηναν να περάσουν, τότε θα έπρεπε να πληρώσουν διπλά την επόμενη φορά».

Ο Κώστας ισχυρίστηκε επίσης πως οι μετανάστες εξέρχονται παράνομα από την Ελλάδα μέσω λεωφορείων προς γειτονικές χώρες και στη συνέχεια στη Βόρεια Ευρώπη. «Αν οι πελάτες πήγαιναν με λεωφορείο, τους αγόραζα τα εισιτήρια».

Οι μετανάστες που δεν μπορούν να πληρώσουν τόσο υψηλές τιμές, μπορούν να επιλέξουν να πάνε πεζοί από τα βουνά της Ελλάδας στη γειτονική Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, όπου συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τα βόρεια, κυρίως προς τη Γερμανία και τη Σουηδία

Πρώην αστυνομικός από τη Β. Ελλάδα δήλωσε στη MailOnline πως η οδός της Β. Ελλάδας χρησιμοποιείται από τους διακινητές διαφόρων χωρών -Τούρκους, Έλληνες και Σκοπιανούς- για να περάσουν μετανάστες -Σύρους, Αφγανούς, Πακιστανούς- που θέλουν να πάνε στη Β. Ευρώπη. «Χρόνια γίνεται αυτό και γίνεται κάθε μέρα».

Όπως ανέφερε, «παλιά πλήρωναν 1.500 ευρώ το άτομο, όμως τώρα η τιμή έχει αυξηθεί. Σε κάθε ταξίδι στα σύνορα, συνήθως της ΠΓΔΜ αλλά και κάποιες φορές της Βουλγαρίας, παίρνουν τουλάχιστον 10 άτομα. Κάποιες φορές παίρνουν 50 ή 60 άτομα».
euro2day.gr
Νεότερη Παλαιότερη