Trending

Σε 4 μήνες χάθηκαν 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις

Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 2016 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3 δισεκ. και η μείωση συνεχίζεται απόρροια όχι μόνο της αξιολόγησης που παρατείνεται προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες αλλά λόγω και της διάχυτης ανησυχίας ότι ακόμη η Ελλάδα δεν είναι ασφαλής….

Τα capital controls επίσης έχουν επιδράσει αρνητικά στην ροή των καταθέσεων, οι πολίτες δεν θα επιστρέψουν τις καταθέσεις τους που έχουν π.χ. σε θυρίδες σε τραπεζικούς λογαριασμούς και να εγκλωβιστούν…λόγω των capital controls. 
Μόνο αν υπάρξει άρση των capital controls για το νέο χρήμα – new money – μόνο τότε ίσως υπάρξουν κάποιες εισροές αλλά όχι θεαματικές κινήσεις. 
Και ενώ όλα αυτά μπορεί να συμβούν…το μείζον ερώτημα είναι τι έχει συμβεί έως τώρα και έχει καταστεί γεγονός. 

Αυτό που συμβαίνει με τις καταθέσεις ξεκάθαρα προβληματίζει. 
Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ήταν τέλη Δεκεμβρίου του 2015 στα 123,377 δισεκ. ευρώ. 

Με βάση πληροφορίες από τις τράπεζες έως τις 16 Απριλίου του 2016 οι καταθέσεις είχαν μειωθεί κάτω από τα 120,5 δισεκ. με τάσεις μείωσης. 
Να θυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2016 οι καταθέσεις είχαν υποχωρήσει στα 121,687 δισεκ. και στα μέσα Απριλίου του 2016 υποχώρησαν κάτω από τα 120,5 δισεκ. 

Η σωρευτική μείωση μεταξύ Ιανουαρίου με μέσα Απριλίου αγγίζει τα 3 δισεκ. ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2015 σημειώθηκε το χαμηλό ετών για τις ελληνικές καταθέσεις στα 120,833 δισεκ. την περίοδο όπου ο κίνδυνος Grexit είχε κορυφώσει. 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είχαν καταθέσεις μεταξύ 120-120,5 δισεκ. τον Μάιο του 2003 δηλαδή 13 χρόνια πίσω.

Οι έλληνες έχασαν σωρευμένο κοινωνικό πλούτο 13 χρόνων… 

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι ότι η τάση μείωσης συνεχίζεται… και αυτό προκαλεί ανησυχία στις τράπεζες που εξαρτώνται αποκλειστικά από την ρευστότητα του ευρωσυστήματος. 
bankingnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη