Trending

Σώθηκε ο Μαρινόπουλος;

Επιστροφή στην κανονικότητα επιχειρεί η αλυσίδα Μαρινόπουλος, έπειτα από τη συμφωνία συνεργασίας με τη Σκλαβενίτης για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρίας που θα διαχειρίζεται, κατ’ αρχήν, τη λειτουργία 33 hypermarkets που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος και την νέα χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από τις πιστώτριες τράπεζες.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα και με αυξημένο ρυθμό τα τελευταία 24ωρα, ο εφοδιασμός των καταστημάτων της αλυσίδας έχει ενταθεί καθώς πολλοί μεγάλοι προμηθευτές είχαν αρχίσει να εξοφλούνται. Νέοι κωδικοί αναμένεται να προστεθούν άμεσα, με σαφή στόχο να αποκατασταθεί η επάρκεια προϊόντων στα ράφια της αλυσίδας και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την επιστροφή του ομίλου στην ανάπτυξη. Οι επικεφαλής αναγνωρίζουν πως απαιτείται μεγάλη και σκληρή προσπάθεια, δεδομένων και των συνθηκών στην αγορά, πλην εμφανίζονται αισιόδοξοι για το εγχείρημα. 

Εκτιμάται πως το πρώτο σκέλος της εξόφλησης των προμηθευτών της Μαρινόπουλος θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ πέραν αυτών η εταιρεία προχώρησε και στην εξόφληση οφειλών προς τους εργαζομένους αλλά και του δώρου του Πάσχα, όπως άλλωστε ορίζεται από την νομοθεσία.

Η Μαρινόπουλος παράλληλα εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η οποία σε συνδυασμό με τη συμφωνία με την Σκλαβενίτης, αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με ποσό που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα αναδιαρθρωθεί και ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας. Επιπλέον, προβλέπεται και ο ανασχεδιασμός του δικτύου των καταστημάτων της αλυσίδας που αριθμούσε 353 εταιρικά καταστήματα και 129 franchise (δικαιόχρηση). Μέρος αυτών θα λειτουργήσουν με έμφαση σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, οικιακού εξοπλισμού και άλλων ειδών, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα. 

Σε λειτουργικό επίπεδο, μετά το "πράσινο φως” από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το κοινό σχήμα Μαρινόπουλος – Σκλαβενίτης έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα υπάρξει απόσχιση των 33 hypermarkets της Μαρινόπουλος (πρόκειται για 13 καταστήματα εντός Αττικής και 20 εκτός) που θα εισφερθούν στη νέα κοινή εταιρεία και θα μετονομαστούν. 

Στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας, η συμμετοχή των δύο ομίλων θα είναι ισοβαρής (50% - 50%), με τον όμιλο Μαρινόπουλου να επιλέγει τον εκάστοτε μη εκτελεστικό πρόεδρο του Δ.Σ. και τον όμιλο Σκλαβενίτη τον διευθύνοντα σύμβουλο. Ήδη έχουν επιλεγεί τα πρόσωπα που συγκροτούν το μάνατζμεντ και τα στελέχη που θα ενισχύσουν την νέα εταιρεία.
capital.gr
Νεότερη Παλαιότερη