Trending

Συνωστισμός πολυεθνικών στην έξοδο από την Ελλάδα

Η αποχώρηση μεγάλων πολυεθνικών ομίλων από τη χώρα, οι οποίες αποφάσισαν να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους παίρνει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας. 

Το μεγαλύτερο κύμα εκδηλώθηκε μέσα στο 2012, όταν η ύφεση «γκρέμισε» το ΑΕΠ και ο κίνδυνος ενός Grexit έφθασε προ των πυλών, ενώ αναζωπυρώθηκε ξανά μετά την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015 και τη δραματική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Από τις περιπτώσεις που ξεχωρίζουν είναι της γερμανικής αλυσίδας χονδρικής πώλησης Makro Cash & Carry, η οποία πώλησε τα καταστήματά της στον Σκλαβενίτη, της γαλλικής Carrefour, της γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Aldi, της γερμανικής αλυσίδας ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών Saturn, της γαλλικής αλυσίδες προϊόντων τεχνολογίας και ψυχολογίας FNAC.

Η «φυγή» ισχυρών πολυεθνικών ομίλων από τον ελληνικό χώρο πάντως δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο της σημερινής κρίσης. Κατά το παρελθόν, αρκετοί κολοσσοί επέλεξαν να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα και να «μεταναστεύσουν» σε πιο φιλικές γι’ αυτές χώρες. Ενδεικτικά, στη δεκαετία του 1980, μεγάλο «θόρυβο» προκάλεσε το κλείσιμο της «Τεοκάρ», θυγατρική της Nissan στη Θεσσαλία καθώς και η διακοπή λειτουργίας των γραμμών παραγωγής της Ρrocter & Gamble. Επίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Pirelli εγκατέλειψε τη χώρα με προορισμό τη γειτονική Τουρκία.

Εκτός από τις πολυεθνικές υπήρχαν και μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι, με ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό που επέλεξαν να «μεταναστεύσουν» σε πιο φιλικές χώρες για το επιχειρείν, τη στιγμή που οι γραμμές χρηματοδότησης στην Ελλαδα ήταν ερμητικά κλειστές και τα επιτόκια δανεισμού είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που μετέφεραν την έδρα τους εκτός συνόρων είναι της Coca Cola Hellenic, η οποία εγκατέλειψε το ελληνικό χρηματιστήριο το 2012 για χάρη του Λονδίνου, της ΦΑΓΕ που την ίδια χρονια πήγε στο Λουξεμβούργο και της Βιοχάλκο που «μετανάστευσε» στις Βρυξέλλες το 2013.

Στο πρόσφατο παρελθόν, σκέψεις για αλλαγή έδρας λόγω του ασφυκτικού κλίματος στο εσωτερικό έχει κάνει και ο όμιλος Μυτιληναίος. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος δεν δίστασε να το αποκαλύψει δημόσια, λέγοντας πως ορισμένοι μέτοχοι ζήτησαν τη μεταφορά της έδρας του ομίλου στο εξωτερικό εξαιτίας της υπέρμετρης φορολόγησης στις παραγωγικές επιχειρήσεις. Ο κ. Ε. Μυτιληναίος τόνισε δε ότι το μόνο που τον κρατά στην Ελλάδα είναι ο πατριωτισμός...
imerisia.gr

Νεότερη Παλαιότερη