Trending

Αλλαγή-σοκ: Τόμσεν αντί Λαγκάρντ στο κρίσιμο Eurogroup της 24/5

Μακρά περίοδος χάριτος και ωρίμανσης και πολύ χαμηλά επιτόκια: Αυτές είναι οι γραμμές που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, όπως κατέστη σαφές και κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, εν όψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου σημειωτέον δεν θα παρευρεθεί η Lagarde, αλλά ο Thomsen.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, επεσήμανε πως απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν τόσο οι αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, όσο και η σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Επανέλαβε δε πως δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών.

"Αυτό θα σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί", είπε και προσέθεσε πως το Ταμείο ακόμη αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει η Ελλάδα.

Προανήγγειλε ότι στο Εurogroup της 24ης Μαΐου, όπου όπως είπε, ο Paul Thomsen και όχι η Christine Lagarde θα εκπροσωπήσει το Ταμείο, το ΔΝΤ θα καταθέσει τις προτάσεις του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.
Νεότερη Παλαιότερη