Trending

Αποχωρούν 1.000 εργαζόμενοι από τη Eurobank

Έτοιμη να τρέξει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με στόχο την αποχώρηση περίπου 600-1.000 εργαζομένων στην Ελλάδα είναι η Eurobank.

Το πρόγραμμα της τράπεζας, που έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στο ΤΧΣ, προσφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, έως 49 μισθούς για εργαζόμενους άνω των 50 ετών με δύο παιδιά, ενώ υπάρχει προσαύξηση 30% για τους εργαζόμενους του δικτύου της επαρχίας.

Ανώτατο όριο αποζημίωσης που μπορεί να πάρει εργαζόμενος που θα κάνει χρήση του προγράμματος ορίζεται το ποσό των 180.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα δεν στηρίζεται σε έτη προϋπηρεσίας, προκειμένου να μην περιορίσει το ύψος της αποζημίωσης για εργαζόμενους που προέρχονται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ΤΤ 0,00% και την T Bank, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση, της πριμοδότησης δηλαδή της αποχώρησης εργαζομένων του πρώην Τ.Τ., λειτουργεί και η προσαύξηση της αποζημίωσης κατά 30% που δίνεται για εργαζόμενους του δικτύου στην επαρχία.

Το πρόγραμμα παρέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις εξής δυνατότητες: Άμεση αποχώρηση με λήψη αποζημίωσης, χρήση διετούς ή τριετούς άδειας μετ' αποδοχών (sabbatical) και αποζημίωση τεσσάρων μισθών που καταβάλλονται με τη λήξη της άδειας. Στην περίπτωση διετούς αδείας, ο εργαζόμενος λαμβάνει το σύνολο του μισθού, ενώ για την τριετή άδεια θα καταβάλλεται το 66% του μηνιαίου μισθού.

Για το σκέλος της άμεσης αποχώρησης προβλέπει μόνο ηλικιακά κριτήρια. Ειδικότερα, για εργαζόμενους έως 39 ετών θα παρέχεται αποζημίωση 28 μισθών, για όσους είναι μεταξύ 40-44 ετών η αποζημίωση φτάνει στους 35 μισθούς και προσαυξάνεται στους 40 για ηλικίες μεταξύ 45-49 ετών. Για όσους είναι άνω των 50 ετών παρέχονται 45 μισθοί, ενώ για κάθε ανήλικο τέκνο προβλέπεται αποζημίωση επιπλέον 2 μισθών.

Για τους εργαζομένους του δικτύου της επαρχίας προβλέπεται προσαύξηση των παραπάνω ποσών κατά 30%.

Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για πέντε έτη μετά την αποχώρηση από το ομαδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα που διατηρεί η τράπεζα.

Η αποδοχή ή μη των αιτήσεων είναι στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας, η οποία σχημάτισε στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 πρόβλεψη για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 62 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης, η Eurobank δεσμεύεται να μειώσει το προσωπικό της στην Ελλάδα κατά περίπου 1.000 άτομα έως το τέλος του 2017. Ειδικότερα, το πλάνο προβλέπει τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο τέλος του επόμενου έτους σε 9.800 άτομα κατ' ανώτατο όριο.

Με δεδομένη όμως την πώληση του 80% της Eurolife στη Fairfax και τη συνακόλουθη μείωση του προσωπικού κατά 350 άτομα, η παραπάνω δέσμευση μπορεί να επιτευχθεί και εφόσον χρήση του προγράμματος εθελουσίας κάνουν 550 με 600 άτομα.

Η ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση από την αποχώρηση 1.000 εργαζομένων θα ανέλθει σύμφωνα με την τράπεζα σε 29 εκατ. ευρώ.
euro2day.gr
Νεότερη Παλαιότερη