Trending

Bloomberg: Εκταμίευση δόσης 11 δις € προς την Ελλάδα

Το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση δόσης ύψους 11 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στην αυριανή συνεδρίαση (24/05), όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο το προσχέδιο της Κομισιόν. 

Από τα 11 δισ. ευρώ, ποσό 3,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμών οφειλών, ενώ τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων. 
Σημειώνεται ότι διαρροές ευρωπαίων αξιωματούχων το προηγούμενο διάστημα, τοποθετούσαν το ύψος της δόσης στα 11 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με έγγραφο-προσχέδιο της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι θα προτείνουν ένα μείγμα μέτρων για το ελληνικό χρέος, το οποίο θα περιλαμβάνει «κλείδωμα» σε χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων, επέκταση των ωριμάνσεων και μεγαλύτερες περιόδους χάριτος.

Για το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, Ευρωζώνη και ΔΝΤ συνεχίζουν να βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει κάποια απόφαση που θα κλείνει το ζήτημα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι σημαντικότερες και μακροπρόθεσμες αποφάσεις για την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, την παράταση της περιόδου χάριτος και για το επιτόκιο αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά το 2018.
Οι αποφάσεις αυτές προϋποθέτουν εγκρίσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια. 

Έτσι στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μια πολιτική δέσμευση για το μέλλον και μάλιστα υπό προϋποθέσεις, που θα αφορούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.
bankingnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη