Trending

Δεν θα ισχύουν τα capital controls για συγκεκριμένες περιπτώσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ενέργειες ώστε να δοθεί πλήρη ελευθερία κινήσεων στις καταθέσεις που θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και στις εισαγωγές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, επιτελικά στελέχη τραπεζών αναφέρουν πως πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό βήμα περιορισμού των capital controls, στοιχείο απαραίτητο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, τη βελτίωση της ρευστότητας και την επιστροφή της οικονομίας σε θετική πορεία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η χαλάρωση των περιορισμών να γίνει γρήγορα μετά την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) από την ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη κομβική πλέον συνεδρίαση του δ.σ. της Ευρωτράπεζας την επόμενη Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Με τις προωθούμενες αλλαγές κάθε νέο ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος (θυρίδες, στρώματα, κ.λπ.) που θα επιστρέψει στις τράπεζες ως κατάθεση θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η κίνηση αυτή θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη και θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την επιστροφή μέρους των χρημάτων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος.

Εξαιρετικής σημασίας για τις επιχειρήσεις θα είναι η απελευθέρωση των εισαγωγών, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.

Σήμερα κάθε συναλλαγή άνω των 10.000 ευρώ απαιτεί μια «βαριά» γραφειοκρατική διαδικασία για τη λήψη εγκρίσεων που διαρκεί κάποιες ημέρες επιβαρύνοντας το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις.

Με την αλλαγή οι επιχειρηματικές συναλλαγές, μέχρι του ορίου πιθανότατα των 50.000 ευρώ, θα απελευθερωθούν και δεν θα χρειάζονται εγκρίσεις.

Ωστόσο η ευθύνη θα βαρύνει την επιχείρηση και θα πρέπει να είναι σε θέση, όταν ζητηθεί, να αποδείξει ότι η συναλλαγή αφορούσε εισαγωγές αγαθών.
fortunegreece.com
Νεότερη Παλαιότερη