Trending

Deutsche Bank: Η Κυβέρνηση Τσίπρα επιβίωσε - Τι έρχεται

Το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ένα game-changer για την Ελλάδα, καθώς όρισε το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα. 

Στο καλύτερο σενάριο η εκταμίευση της δόσης θα χορηγηθεί στην Ελλάδα από τις αρχές Ιουνίου. 
Αυτό αναφέρει η Deutsche Bank στην τελευταία 34σέλιδη ανάλυση της με τίτλο «Not what it seems» (Δεν είναι αυτό που φαίνεται), στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, στην οποία υπενθυμίζει ότι στη αρχή του έτους είχε εκτιμήσει ότι το ζήτημα της Ελλάδα μόνο ξεκάθαρα αποτελέσματα δεν θα έχει. 

Θα υπήρχε μία σύγχυση σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας. 

Λίγο έως πολύ αυτή η εικόνα παραμένει, με την Deutsche Bank να θεωρεί ότι το πρόσφατο Eurogroup άλλαξε προς το καλύτερο αυτήν την κατάσταση. 

Ακόμα κι αν δεν έχει ανοιχτά αναγνωριστεί, η πιο σημαντική εξέλιξη ήταν ότι η γερμανική κυβέρνηση έκανε πίσω στη θέση της ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα πριν από την εκταμίευση. 

Ως αντάλλαγμα, το ΔΝΤ έκανε πίσω στις απαιτήσεις του για ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης και εκ των προτέρων ελάφρυνση του χρέους - δηλαδή, συμφώνησαν να συναινέσουν μέσω της σιωπής.
Το χρονοδιάγραμμα για την πρόοδο θα πρέπει τώρα να είναι πιο εύκολο να προσδιοριστεί. 

Η ελληνική πλευρά έχει να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες του βασικού πακέτου των προαπαιτουμένων καθώς και τη νομοθεσία για ένα μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απώλειας των στόχων. 

Αυτό είναι πιθανό να λάβει χώρα αυτήν την εβδομάδα. 
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σειρά προτάσεων γύρω από τη μελλοντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Όσον αφορά το πρώτο, δεδομένου ότι το δυσκολότερο μέρος του πακέτου - η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος - έχει ήδη ψηφιστεί, τα πολιτικά εμπόδια για τα υπόλοιπα θέματα (μη εξυπηρετούμενα δανείων, ο φόρος εισοδήματος κ.λπ.) πρέπει να είναι μικρότερα. 
Η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Τσίπρα είναι πιθανό να επιβιώσει. 

Όσον αφορά το χρέος, εφόσον οι διαφορετικές επιλογές συμφωνηθούν, θα συζητηθεί στις 24 Μαΐου, στο Eurogroup, το οποίο θα συμφωνήσει για το τι είναι πιθανό να εφαρμοστεί το 2018, αν η Ελλάδα συμμορφώνεται με το υπάρχον πρόγραμμα. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα έχουν τελειώσει στις 24 Μαΐου. 
Μπορεί ακόμη να υπάρχουν καθυστερήσεις. 
Η καλύτερη εικασία της Deutsche Bank είναι μια πρώτη εκταμίευση να υπάρξει από τις αρχές Ιουνίου. 
Πρόσθετες εκταμιεύσεις μπορεί να εξαρτηθούν από μικρότερα επιπλέον ορόσημα.

Η μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας παραμένει ο ρόλος του ΔΝΤ, καθώς δεν είναι σαφές εάν το ταμείο θα συμμετάσχει. 
Το ζήτημα πιθανόν να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με την έκβαση των συνομιλιών του χρέους, καθώς και τις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις του ταμείου.
Αυτό δεν πρέπει να επισκιάσει το γεγονός ότι η πολιτική βούληση τόσο από τους Ευρωπαίους και από τους Έλληνες είναι πολύ ισχυρή: κανείς δεν θέλει άλλο ένα "2015". 

Η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ παραμένει ένα άλλο βραχυπρόθεσμα σημαντικό θετικό καταλύτη, ο οποίος πιθανό να υλοποιηθεί κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο. 
Η πιθανότητα της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ είναι ασαφής δεδομένου ότι ένα OSI μπορεί να καθυστερήσει, καταλήγει η Deutsche Bank.
bankingnews.gr
Νεότερη Παλαιότερη