Trending

Global Finance: πουλά την Green Group με σημαντικό κέρδος

Την τρίτη επιτυχημένη αποεπένδυσή του, τόσο με βάση το τίμημα, όσο και με βάση την υλοποίηση της καταρχήν στρατηγικής της, υλοποιεί το South Eastern Europe Fund (SEEF) που διαχειρίζεται η Global Finance καθώς ανακοίνωσε σήμερα την πώληση της Green Group στην ABRIS Capital Partners.

Από το 2012, όταν το SEEF απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ρουμανικής Green Group ως σήμερα, η τελευταία εδραίωσε την παρουσία της στην αγορά της Ρουμανίας και επεκτάθηκε σε νέες αγορές αποτελώντας σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη.

Η εταιρία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με ειδίκευση στα PET, στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα (WEEE) καθώς επίσης και στην ανακύκλωση γυαλιού, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ το 2015.

Η Green Group χρησιμοποίησε τα κεφάλαια που έβαλε το SEEF για να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε εγκαταστάσεις για τη συλλογή και την ανακύκλωση των αποβλήτων στη Ρουμανία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ.

Το SEEF θα πάρει πίσω, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου τα διπλάσια λεφτά από αυτά που επένδυσε, επιτυγχάνοντας μία από τις καλύτερες ως τώρα αποδόσεις του (σ.σ. έχει ήδη αποεπενδυθεί πέρυσι από την τουρκική φαρμακευτική εταιρεία Biofarma και την Chipita ενώ το 2007 πούλησε με ζημία το ποσοστό του στην Bulgarian Telecomunications Company).

Η υψηλή απόδοση επιτεύχθηκε χάρη στην υλοποίηση της στρατηγικής ανάδειξης της Green Group από τοπικό σε περιφερειακό παίκτη στη ΝΑ Ευρώπη, κάτι που αποτελούσε βασική στρατηγική του South Eastern Europe Fund, το οποίο ήταν το πρώτο fund που επένδυε σε εταιρείες της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης.

Εκτός από το SEEF, στο μετοχικό κεφάλαιο της Green Group συμμετέχουν η EBRD και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με μειοψηφικό ποσοστό. Το SEEF επένδυσε από το 2006 ως το 2012 περίπου 350 εκατ. ευρώ για εξαγορά επιχειρήσεων σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία και όπως έχει γράψει η στήλη Χαμαιλέων βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την πώληση της Ανδρομέδα.

Η ABRIS Capital Partners, αγοράστρια, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρίες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με κεφάλαιο άνω των €770 εκατομμυρίων, που στοχεύει στη συνεργασία με τις πιο επιτυχημένες και δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η Global Finance είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής συμβουλευτικών επενδυτικών υπηρεσιών στον χώρο των επιχειρηματικών συμμετοχών στη ΝΑ Ευρώπη. Από το έτος ιδρύσεώς της το 1991 μέχρι σήμερα, έχει συμβουλεύσει οκτώ funds, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 επενδύσεις συνολικών κεφαλαίων €750 εκατομμυρίων.
euro2day.gr
Νεότερη Παλαιότερη