Trending

Ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ για την Ελλάδα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, διαμηνύει ο επικεφαλής των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ, παρατηρώντας πως διαφορετικά δεν είναι δυνατή η επίλυση των προβλημάτων στην Ευρωζώνη με βιώσιμο τρόπο. 

Σε συντέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου Τζέισον Φέρμαν επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία.

Θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα στο ελληνικό χρέος με βιώσιμο τρόπο, τόνισε ο Τζέισον Φέρμαν.
«Αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι το σημαντικότερο ζήτημα. Χωρίς αυτήν δεν θα υπάρξει βιώσιμη λύση στα προβλήματα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει υπεύθυνη πολιτική στον προϋπολογισμό της.

Τόνισε δε ότι όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, τόσο το καλύτερο, για τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Ερωτηθείς γιατί θα έπρεπε να γίνει τώρα η σχετική διαπραγμάτευση για περαιτέρω παραχωρήσεις, αφού η Ελλάδα ως το 2022 δεν χρειάζεται σχεδόν να εξυπηρετήσει δάνεια, τονίζει: «Διότι οι προσδοκίες του μέλλοντος είναι κεντρικής σημασίας. Όταν μια επιχείρηση ή μια χώρα κουβαλάει ένα βάρος χρέους το οποίο έχει γίνει ασήκωτο, επηρεάζει το ερώτημα του τι θα γίνει μελλοντικά με αυτό το βάρος χρέους. Ήδη σήμερα επενδύσεις και ανάπτυξη. Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τόσο το καλύτερο. Είναι ενθαρρυντικό ότι όλες οι πλευρές έχουν δείξει την διάθεση να μιλήσουν για το δημόσιο χρέος».

Ο κ. Φέρμαν επισημαίνει ακόμη, ερωτώμενος σχετικά, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως σημαντικές στην Ελλάδα. «Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και να ξεκινήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά το θέμα δεν είναι ‘είτε ... είτε', αλλά ‘και ...και'», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξουν επιπτώσεις για τη Βρετανία, την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

«Μπορείτε να ισχυριστείτε ότι οι συνέπειες ενός “Brexit” θα είναι μικρές, μεσαίες ή μεγάλες. Είναι όμως σίγουρο ότι θα υπάρξουν συνέπειες, τόσο για τους Βρετανούς, όσο για τους Ευρωπαίους, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Δε χρειάζομαστε περισσότερη αβεβαιότητα κατά την περίοδο αυτή».
imerisia.gr
Νεότερη Παλαιότερη