Trending

Πέτρος Δούκας: Πολλά και περίεργα συμβαίνουν στην ταλαίπωρη Ελλάδα

Άρθρο του Πέτρου Δούκα, πρώην Υπουργού επί κυβερνήσεων ΝΔ, για την επικαιρότητα στην Ελλάδα:

"Κατ΄αρχήν, οι περισσότεροι δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γλυκαθεί από την εξουσία και σιγά-σιγά "αστικοποιείται"! 

Ναι, αστικοποιείται χωρίς και οι ίδιοι οι Συριζαίοι να αντιλαμβάνονται το πως! 
Μετατοπίζεται σταδιακά προς το κέντρο, σύμφωνα με όσα είχαν αναλύσει ο Αριστοτέλης και ο Hotelling (24 αιώνες μετά τον Αριστοτέλη)!
Αυτά που κάνουν και λένε δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που διαδήλωναν και με τις 'αυταπάτες' που έτρεφαν πρίν ενάμιση ή πριν τρία χρόνια!

Παραταύτα, ακόμα πασχίζουν να διατηρήσουν το μεγάλο κράτος, είναι απίθανα καχύποπτοι απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, έχουν αρνητική προκατάληψη γιά την σημασία της αριστείας, της αξιοκρατίας, του κέρδους, της επιχειρηματικότγτας και έτσι έχουν προκαλέσει δεκάδες δισεκατομμυρίων ζημιές στην αξία των επιχειρήσεων (εισηγμένων και μη), στις τιμές των ακινήτων, των ομολόγων κλπ., έχουν φοβίσει το διεθνές επενδυτικό κοινό και ταλαιπωρούν την παιδεία και τόσες άλλες δράσεις με αυτές τις προκαταλείψεις και την απειρία τους!

Αλλά ενώ οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται τα ποιοτικά και ιδεολογικά χάλια της Κυβέρνησης, μέσα τους φαίνεται να θεωρούν (σωστά ή λάθος άλλο θέμα), πως 
1. είτε είναι ουσιαστικά ανήμποροι να αντιδράσουν,
2. είτε πράγματι απαιτούνται σκληρά μέτρα, αλλά τετοια μέτρα πολύ δύσκολα να τα πάρει άλλη κυβέρνηση, οπότε "άστους επί του παρόντος και βλέπουμε"!
Όπως περιέγραψε ο Αριστοφάνης ο λαός σκέπτεται και ως εξής: "τους αφήνω τους πολιτικούς να κάνουν τα δικά τους και μετά ηδονίζομαι να τους τσακίζω"!
("Κλέπτοντά τε βούλομαι τρέφειν έναν προστάτην τούτον δ' ή πλέως, άρας επάταξα", Ιππής, στ. 1125-1130)

Ας λάβουμε υπ΄όψη ότι υπάρχει και μιά πολιτική κόπωση, όπου κανείς πλέον δεν πιστεύει σε τίποτα και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών παρακολουθεί τις εξελίξεις κάπως μοιρολατρικά! 
Δεν πιστεύει ούτε σε στόχους, ούτε σε οράματα, ούτε σε προφήτες!
Βέβαια, αυτά ξαφνικά μπορεί να αλλάξουν (και θα αλλάξουν) ξαφνικά, όπως περιέγραφε ο Εμπεδοκλής στη θεωρία του περί κυκλικής εναλλαγής της "φιλότητας" και του "νείκους"! 
Το χάδι εύκολα μετατρέπεται σε χαστούκι!

Μάλιστα, θεωρώ ότι όταν η Κυβέρνηση αρχίσει να τα βλέπει ακόμα πιό "σκούρα", θα κοιτάξει να διευρύνει τη σύνθεσή της, προφανώς ανακυκλώνοντας τους συνήθεις αποτυχημένους Υπουργούς προηγουμένων Κυβερνήσεων. 

Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα αντιληφθούν και θα αντιληφθούμε όλοι, ότι

1. Γιά να υπάρξει Ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας χρειάζεται ένα τσουνάμι επενδύσεων!
2. Χωρίς επενδύσεις, χωρίς ανάληψη ρίσκου από επιχειρηματίες, από βιοτέχνες, από διεθνείς κολοσσούς και μη, κλπ. ΔΕΝ θα υπάρξει ανάπτυξη, ΔΕΝ θα δημιουργούμε θέσεις εργασίας, ΔΕΝ θα μπορέσουμε να κτυπήσουμε την ανεργία!
•Και όχι μόνο! 
Θα χαθεί και η τεχνική ικανότητα, οι τεχνικές δεξιότητες (skill base), του εργατικού μας δυναμικού!
3. Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι Έλληνες γιά να συντηρούμε ένα τεράστιο και αναποτελεσματικό και αναξιοκρατικό Κράτος, μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε ότι φόρους έχει επινοήσει ο ανθρώπινος νους!

ΔΗΛΑΔΗ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ!! 

4. Ναι κάθε Κράτος έχει κάποιους υψηλούς φόρους σε κάποιους τομείς! Αλλά να ισχύουν ΟΛΟΙ οι φόροι σε τόσο υψηλά επίπεδα, έ/ αυτό δεν ισχύει πουθενά!

5. Πρέπει επιτέλους όλοι να αντιληφθούμε ότι τα εισοδήματα όλων μας θα αυξηθούν μόνον όταν αυξηθεί και η συνολική αξία όλων των αγαθών που παράγουμε! Δεν μπορεί να παράγουμε προιόντα αξίας €1000 και να ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι δικαιούμαστε να πληρωνόμαστε €2000 και ότι με την βοήθεια καταναλωτικών δανείων δικαιούμαστε να δαπανάμε και να διαβιώνουμε αντίστοιχα!

6. Τα εισοδήματα δεν αυξάνονται και δεν θα αυξηθούν με Προεδρικά Διατάγματα, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με ψηφίσματα, και με το να τυπώνουμε και μοιράζουμε δραχμούλες! (Το αντίθετο θα συνέβαινε σε μιά τέτοια περίπτωση!) 

7. Θα αυξηθούνε μόνον όταν παράγουμε πολλά περισσότερα προιόντα, πολύ μεγαλύτερης συνολικής αξίας!
•Μόνο τότε! Και γιά να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει και να γίνει ασύγκριτα πιό ελκυστικό ΌΛΟ το επενδυτικό κλίμα και περιβάλλον!

Με βάση τα παραπάνω, νομίζω ότι τα πράγματα απλά θα συνεχίσουν να σέρνονται, και ότι ναι θα υπάρξει μιά θετική κατάληξη της 'Αξιολόγησης' αφήνωντας όμως ανοικτά γιά το μέλλον μιά σειρά από ζητήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας, αντί να τα επιλύσουμε τώρα, "μιά και καλη"!

Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να φέρουμε τα πάνω- κάτω και να κάνουμε τη Χώρα μας τούρμπο σε έξι μήνες! ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

*Υστερόγραφο
Όσον αφορά το Χρέος, ναι πρέπει να διαπραγματευτούμε σκληρά γιά να το ελαφρύνουμε με μείωση των επιτοκίων και με επιμήκυνση του χρόνου των απόπληρωμών - έχοντας όμως αποδείξει σε όλους τους Εταίρους ότι κοιτάμε μπροστά και ότι έχουμε εμείς οι ίδιοι επιβάλλει τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που είναι απόλυτα αναγκαίες για την ευημερία των Ελλήνων!
Όσο πιό αξιόπιστοι και ουσιαστικοί είμαστε με τις μεταρρυθμίσεις, τόσο ευνοϊκότερες ελαφρύνσεις θα αποσπάσουμε!"
Νεότερη Παλαιότερη