Trending

Θέλουν να επενδύσουν σε επιχειρήσεις αλλά δεν τους αφήνουν

Tέσσερα χρόνια περίμενε ο Κυπριακός όμιλος PHC που αναπτύσσει στην Ελλάδα την πολυεθνική αλυσίδα εστιατορίων Wagamama για να λειτουργήσει το κατάστημα της Κηφισιάς.


Το κατάστημα, ένα από τα δύο που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, νοικιάστηκε τον Ιανουάριο του 2011 και εν τέλει λειτούργησε τον Δεκέμβριο του 2014. Αν διερωτάστε για ποιον λόγο χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ανοίξει ένα εστιατόριο η απάντηση είναι απλή. Γραφειοκρατία. Ότι εμπόδιο μπορείτε να φανταστείτε, εμφανίστηκε.

Το παράδοξο είναι ότι λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα στο Golden Hall, όπου λειτουργεί εδώ και επτά χρόνια το πρώτο κατάστημα Wagamama στην Ελλάδα, ο χρόνος που απαιτήθηκε για να εκδοθούν οι σχετικές άδειες ήταν ένας μήνας, αναφέρει το Capital.gr, λόγω του ότι το συγκεκριμένο κτίριο ήταν Ολυμπιακό Ακίνητο.

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Άλλα παραδείγματα:

  • Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ και Cash & Carry Μετρό, η οποία προ δεκαετίας θέλησε να επεκτείνει το κατάστημα Cash & Carry που διατηρεί από το 1998 στον Πύργο Ηλείας. Τελικά την άδεια την πήρε και ολοκληρώθηκε η επέκταση, πήρε απλώς λίγα χρόνια παραπάνω, κοντά στα 9. 
  • Η εταιρεία, παραγωγική με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα έχει λάβει το 50% της επιχορήγησης και στα τέλη του 2015 κατέθεσε αίτημα ολοκλήρωσης της επένδυσης προκειμένου αρμόδια στελέχη του υπουργείου να πιστοποιήσουν την ολοκλήρωση. Πέντε μήνες μετά κανείς δεν έχει πάει με αποτέλεσμα η εταιρεία αφ' ενός να μην μπορεί να εκταμιεύσει το υπόλοιπο 50% της επιχορήγησης και αφ' ετέρου να μην είναι δυνατή η επιστροφή της εγγυητικής επιστολής που είχε καταθέσει.
  • Τουριστική επιχείρηση η οποία έχει υλοποιήσει επένδυση σε νησί του Αιγαίου σε σχετικό έγγραφό της αναφέρει πως οι καθυστερήσεις στην επιστροφή της εγγυητικής επιστολής τραπέζης ύψους άνω των 6 εκατ. ευρώ της στοιχίζει ακριβά. Με βάση τα όσα αναφέρει στο έγγραφό της το χρηματοοικονομικό κόστος στην επιχείρηση σε τόκους τραπέζης για τη διατήρηση εγγυητικής επιστολής όσο αυτή δεν επιστρέφεται ξεπερνά τις 160.000 ευρώ.



Νεότερη Παλαιότερη