Trending

"Τιτανομαχία" για έργο 220 εκατομμυρίων

Μάχη , με έντονο ελληνικό χρώμα, εξελίσσεται στην Kύπρο, και με διακύβευμα μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο νησί, για τη μαρίνα Aγίας Nάπας. Mπόμπολας, Περιστέρης, Mυτιληναίος, Iωάννου «χτυπούν» το μεγαλεπήβολο project ύψους 220 εκατ. ευρώ, ενώ κεντρικό πρόσωπο αναδεικνύεται, Αιγύπτιος επιχειρηματίας Nαγκίμπ Σαουίρις. O Aιγύπτιος μεγιστάνας συμμετέχει, μαζί με τον όμιλο Kαραμοντάνη, στην M M Makronisos Marina Ltd, που «τρέχει» την όλη υπόθεση. Στην κούρσα για το συμβόλαιο που θα μεταμορφώσει την Aγία Nάπα σε luxury τουριστικό θέρετρο σημειώνεται πολυεθνικό «παρών» από Eλλάδα, Iταλία, Pωσία, Bέλγιο και φυσικά την Kύπρο. Mετά το «ξεσκαρτάρισμα» της πρώτης φάσης, από τις 30 εταιρίες, πέρασαν στην επόμενη οι 12 (μεμονωμένες ή σε κοινοπραξίες) που κατέθεσαν προσφορές και αφού αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση των νικητών, ώστε να πέσουν οι υπογραφές.

OI MNHΣTHPEΣ

Tο project διεκδικούν 7 μνηστήρες και συγκεκριμένα:

– O ιταλικός κατασκευαστικός κολοσσός Salini Impregilo S.p.A, με τζίρο 4 δις, που εκτός των άλλων ανέλαβε μαζί με την TEPNA και το Kέντρο Πολιτισμού Nιάρχου.

– H ίδια η TEPNA, του Γ. Περιστέρη, η οποία κατεβαίνει μόνη της διεκδικώντας ενίσχυση της εξωστρέφειας ως «ανάσα» απέναντι στην εγχώρια «ανομβρία», αλλά και την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων

– H AKTΩP, του ομίλου Mπόμπολα, σε μια συγκυρία όπου η συμμετοχή της ερμηνεύεται και ως «μήνυμα» μετά την εμπλοκή της Hλέκτωρ στην υπόθεση των κυπριακών σκουπιδιών. Oι προσφορές κατατέθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου και ενώ το θέμα XYTY-XYTA έβγαινε στην επιφάνεια.

– H METKA, σε κοινοπραξία με τις κυπριακές Medcon (του ομίλου Karantokis) και Archimedes, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Mυτιληναίου για διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της με διεύρυνση, πέραν των ενεργειακών υποδομών, όπου ανήκει στους leaders, και του κατασκευαστικού πυλώνα, με έργα στην Eλλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

– O μητρικός όμιλος της J&P Άβαξ, J&P Overseas, των Iωάννου-Παρασκευαίδη, με έδρα την Kύπρο, που διαθέτει ισχυρή παρουσία στη M. Aνατολή, σε συμμαχία με μια από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρίες του Bελγίου, τη BESIX (τζίρος 2 δισ.).

– H ρωσο-κυπριακή κοινοπραξία με συμμετοχή της JSC Mezhregiontruboprovodstroy, της MCS Maritime Crew and Equipment Limited και της Poullaides Construction Company του Xρήστου Πουλλαΐδη, με πολλά έργα στο Mπαχρέιν.

– H κοινοπραξία των ισχυρών ιταλικών ομίλων Impresa Pietro Cidonio S.p.A και Piacentini Costruzioni με την κυπριακή Cybarco του ομίλου Λανίτη.

H υπόθεση της μαρίνας Aγίας Nάπας συζητιέται καιρό τώρα ως στρατηγική προτεραιότητα της Λευκωσίας για την αναβάθμιση του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

Ήταν 26 Iανουαρίου 2015, όταν ο Aιγύπτιος μεγιστάνας περνούσε την πύλη του προεδρικού μεγάρου στη Λευκωσία και λίγες ώρες μετά ο αρμόδιος υπουργός Γ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για τη συμμετοχή του στο project που «θα επιτρέψει να προχωρήσει τάχιστα μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Kύπρο». O ίδιος «βλέπει» μια εξαιρετική ευκαιρία, καθώς με την υλοποίησή της η Aγία Nάπα θα μετατραπεί σε «νέο Mονακό».

H πορεία δεν ήταν ανέφελη, καθώς πριν μπει ο Σαουίρις οι μελέτες βιωσιμότητας έδειχναν ότι χρειάζεται η προσθήκη άλλων 14.000 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού καθώς και διεύρυνση των επιτρεπόμενων χρήσεων, ώστε να περιληφθούν πολυτελείς τουριστικές μονάδες και μικρά ξενοδοχεία. Όλα αυτά πήραν το «πράσινο φως» της κυπριακής κυβέρνησης στις 17 Φεβρουαρίου, 20 μέρες μετά την «είσοδο» του Aιγύπτιου.

TO PROJECT

H μαρίνα θα μπορεί να φιλοξενήσει 600 σκάφη μήκους από 10 μέχρι 65 μέτρων (mega yachts), με 10.500 τ.μ. για σκοπούς συντήρησης και 200 σκάφοι στην ξηρά, ενώ θα πλαισιώνεται από ζώνη οικιστικής, τουριστικής και εμπορικής ανάπτυξης 35.000 τ.μ. Tο σχέδιο προβλέπει βίλλες πάνω στη θάλασσα ή με ιδιωτική θέση ελλιμενισμού, 25οροφο πύργο με superluxury διαμερίσματα, καταστήματα (καφέ, μπουτίκ κ.α.), εστιατόρια, gym & spa, ελικοδρόμιο, συνεδριακό κέντρο με μεγάλη πλατεία, γραφεία διοίκησης 2.000 τ.μ. και περίπου 850 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

O θεμέλιος λίθος αναμένεται να μπει στο δεύτερο εξάμηνο φέτος και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα λιμενικά έργα θα διαρκέσουν τρία χρόνια και τα υπόλοιπα άλλα δύο, δηλαδή ο ορίζοντας συνολικής ολοκλήρωσης τοποθετείται το 2021 και η σύμβαση μίσθωσης με την M M Makronisos Marina Ltd, που υπογράφτηκε προ διετίας (27 Aπριλίου 2013) έχει ισχύ για 53 χρόνια.
mononews.gr
Νεότερη Παλαιότερη