Trending

Το Περιουσιολόγιο έμεινε στα σχέδια

Το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο είναι ένα από τα πολλά προαπαιτούμενα του πρώτου Μνημονίου του 2010, το οποίο ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Η ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου προβλεπόταν στο Ν. 3842/2010. Αν και από το 2013 και μετά έγιναν κάποιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση υλοποίησης του, ωστόσο αυτές δεν τελεσφόρησαν.

Όπως όλα δείχνουν η εφαρμογή του παραπέμπεται για το φθινόπωρο, ενώ δεν αποκλείεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο και να τεθεί σε λειτουργία από το 2017.

Σημειώνεται πως με το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια «ενός ευρώ» την περιουσία όλων των πολιτών. Όποιοι δεν γνωστοποιήσουν την περιουσία τους στο κράτος, τότε εφόσον γίνει έλεγχος και εντοπιστούν οι όποιες διαφορές, θα βρεθούν αντιμέτωποι με σκληρά πρόστιμα που θα φθάνουν ως και την κατάσχεση των περιουσιών που έχουν αποκρυφθεί.

Ουσιαστικά το κράτος θα δεσμεύσει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο δεν εμφανίζεται στο Περιουσιολόγιο του κάθε φορολογουμένου.

Η καθυστέρηση στην κατάθεση των σχετικών διατάξεων αλλά και το πεπερασμένο ηλεκτρονικό σύστημα taxis καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία του περιουσιολογίου στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχει προς το παρόν καμία ενημέρωση για τα δεδομένα που θα εισαχθούν στον φάκελο του κάθε φορολογουμένου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει ακόμα εάν η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα.
ependisinews.gr
Νεότερη Παλαιότερη