Trending

Ανάσα για τις Τράπεζες - Αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από ΕΚΤ

Την επαναφορά του waiver για τα χαμηλής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα από τις 29 Ιουνίου,  αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. της ΕΚΤ, 16 μήνες μετά την άρση του. 

Η ΕΚΤ είχε θέσει ως όρο για την επαναφορά του waiver την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την υιοθέτηση των προαπαιτουμένων. Ο δρόμος για την επαναφορά του waiver άνοιξε με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στήριξης και την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.

Η επαναφορά του waiver σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα δέχεται εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, κάτι που θα διασφαλίσει φθηνότερη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες.

Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,05% έναντι του 1,55% που τους κοστίζει σήμερα ο δανεισμός από τον ELA.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει αργότερα, για το πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι η ένταξη ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου.
Πηγή
Νεότερη Παλαιότερη