Trending

Οι Ελληνικές startups μεταναστεύουν

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, το τελειωτικό χτύπημα για τις ελληνικές startups φαίνεται να είναι ο νέος γύρος φορολογικών επιβαρύνσεων που υπέγραψε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου μνημονίου παρόλο που κατάφεραν να επιβιώσουν από τις πολιτικές αναταραχές, τις βίαιες διαδηλώσεις, εν μέσω παραπαίουσας οικονομίας και του ρίσκου του Grexit.

Οι startups, βασικό κομμάτι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, διπλασιάζονται κάθε χρόνο από το 2010.

Ο Χάρης Μακρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, μέλος μη-κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τη Νεα Υόρκη, που στηρίζει τους επιχειρηματίες της χώρας δήλωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 250.000 εξειδικευμένοι επαγγελματίες έχουν αφήσει την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή, 300% αύξηση σε ετήσια βάση, από την προ-κρίσης- εποχή,

Μια έρευνα της Endeavor σε περισσότερους από 2.000 φοιτητές, κατέδειξε ότι ενώ το 81% των ερωτηθέντων είχε μια θετική άποψη για την επιχειρηματικότητα, οι περισσότεροι εξέφραζαν ανησυχίες αφορούσαν από τη γραφειοκρατία και τους περιορισμούς στην έναρξη μιας νέας επιχείρησης.

Η OSEVEN, που παρέχει τεχνολογικές λύσεις για smartphones για τις ασφαλιστικές, αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα της στο Λονδίνο εν μέσω έντονων αναταραχών και κεφαλαιακών ελέγχων πέρυσι το καλοκαίρι.

Πολλές startups έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, ή σχεδιάζουν να το κάνουν καθώς, όπως λένε η γραφειοκρατία, οι περιορισμοί στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων και, τέλος, η αύξηση της φορολογίας δεν τους αφήνει πολλές επιλογές.

Και ο κος Μακρυνιώτης τονίζει "Οι startups είναι μόλις ένα κομμάτι του παζλ, όχι ολόκληρο. Η Ελλάδα δεν τις χρειάζεται μόνο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και για την καινοτομία, την έρευνα, την ανάπτυξη, την αλλαγή και την έμπνευση που παρέχουν ως πρότυπα."

Μπορείτε να δείτε όλο το άρθρο του Bloomberg κάνοντας κλικ εδώ.


Νεότερη Παλαιότερη