Trending

Πήραν "φωτιά" τα τηλέφωνα για τις Βρετανικές εταιρείες στην Ελλάδα

Μεγάλη αγωνία επικρατεί στους κόλπους των βρετανικών εταιρειών και πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καθώς από το πρωί και με το που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα και τα emails στις μεγαλύτερες πολυεθνικές με μητρικές εταιρείες στο Λονδίνο και σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές ή έχουν προνομιακή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Αγγλία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή στη χώρα μας με τεράστια επίδραση σε σημαντικούς κλάδους όπως το λιανικό εμπόριο, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τις νομικές υπηρεσίες ή την πληροφορική και τη ναυτιλία, λογική είναι μια πρώτη ανησυχία αν και κανένας δεν μπορεί να χαρτογραφήσει την κατάσταση που θα ακολουθήσει.

Το σημαντικότερο ίσως γεγονός που δείχνει πως σε πρώτη φάση λογικά δεν θα επηρεαστεί η σχέση των βρετανικών πολυεθνικών με τη χώρα μας είναι πως οι θυγατρικές που κατοικοεδρεύουν στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό έχουν ενσωματωθεί και θεωρούνται πλέον ως «ελληνικές». Επιχειρήσεις δηλαδή όπως η Dixons περισσότερο είναι γνωστές με την ελληνική επωνυμία τους (Κωτσόβολος) έχοντας σχέση ετών με τον Έλληνα καταναλωτή. Και η Vodafone είναι μια εταιρεία με ελληνικές «ρίζες». Το ζήτημα όμως είναι τι θα συμβεί στην πορεία και με τις επερχόμενες ευρω-βρετανικές διαπραγματεύσεις για το νέο διμερές καθεστώς σχέσεων.

Επίσης οι Βρετανοί έχουν επιδείξει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας για projects στον τουρισμό (παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία κυρίαρχα σε Κρήτη κι Επτάνησα), για μέρος των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων ή για τον ενεργειακό και τεχνολογικό κλάδο. Όλα τα παραπάνω περνούν πλέον σε φάση wait and see αν όχι ακύρωσης μέχρις να φανεί η τελική επίδραση των εξελίξεων στο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά η Βρετανία αποτελεί κύριο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών. Τυχόν νέο καθεστώς περιορισμών στο Μεγάλο νησί κάτω από τις πιθανολογούμενες πιέσεις της Ευρώπης θα δυσκολέψει σημαντικά τη διακίνηση των ελληνικών τροφίμων (το ελαιόλαδο και τα τυροκομικά – γαλακτοκομικά μας προϊόντα στηρίζονται κατά πολύ στις εξαγωγές προς τη Βρετανία) με ανυπολόγιστες συνέπειες. Να πούμε πως οι εξαγωγές μας προς την Αγγλία κινούνται πάνω από το όριο των 2 δις ευρώ με τάση αυξητική.
Πηγή
Νεότερη Παλαιότερη