Trending

Πωλείται το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ

Το ενδιαφέρον ευρωπαϊκού ομίλου του κλάδου των τροφίμων για την εξαγορά του ανενεργού πλέον εργοστασίου της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο αποκάλυψε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης.

Το ενδιαφέρον γνωστοποίησε στον κ. Σαπαλίδη Έλληνας εκπρόσωπος του ομίλου, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι στόχος της ευρωπαϊκής εταιρείας είναι η απόκτηση της μονάδας στο Αμύνταιο για την παραγωγή φρέσκου γάλακτος.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ότι ο συγκεκριμένος όμιλος δραστηριοποιείται εμπορικά στη χώρα μας στον κλάδο των τροφίμων, αλλά οι ευρύτερες δραστηριότητές του στην Ευρώπη αφορούν και την αγορά γαλακτοκομικών. «Αυτό που τουλάχιστον εισέπραξα εγώ από τη συνάντηση είναι ότι πρόκειται για σοβαρό ενδιαφέρον από έναν μεγάλο όμιλο.

Μου μεταφέρθηκε ότι εάν η εξαγορά της μονάδας γίνει πράξη, θα ακολουθήσει μία μεγάλη επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δεν αποκλείεται επιδίωξή τους να είναι η μονάδα στη Φλώρινα να αποτελέσει βάση για επέκταση των δραστηριοτήτων σε όλα τα Βαλκάνια» είπε ο κ. Σαπαλίδης και πρόσθεσε: «Το κλείσιμο του εργοστασίου της ΦΑΓΕ προ δύο μηνών ήταν ακόμα ένα πλήγμα για τη Φλώρινα που βιώνει με δραματικά ποσοστά ανεργίας την κρίση. Με την είσοδο ενός νέου επενδυτή στον κλάδο της μεταποίησης αφενός θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αφετέρου θα στηριχθούν οι περίπου 650 κτηνοτρόφοι της Φλώρινας».

Η ΦΑΓΕ, που προ μηνών αποχώρησε από την ελληνική αγορά γάλακτος, έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διάφορες εταιρείες για να πωλήσει το σύνολο των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που σχετίζονται με την εγκατάσταση του Αμυνταίου στη Φλώρινα. Για τη δημιουργία του υπερσύγχρονου εργοστασίου στο Αμύνταιο η ΦΑΓΕ είχε επενδύσει κεφάλαια ύψους 37 εκατ. ευρώ, ενώ η μονάδα εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2005 αποτελώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, απασχολώντας 140 εργαζόμενους, οι οποίοι, πριν από το κλείσιμο της μονάδας, είχαν φθάσει τους 90. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις εκτείνονται σε οικόπεδο 52.000 τ.μ. και είναι συνολικού εμβαδού 14.000 τ.μ.

H εγχώρια αγορά Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο αγοράς της ΦΑΓΕ εκτιμάται ότι το 2015 ανήλθε στο 7% στην κατηγορία της υψηλής παστερίωσης και περί το 4,3% στο σύνολο της κατηγορίας των σοκολατούχων. Σε γενικές γραμμές πάντως η εγχώρια αγορά γάλακτος βαίνει μειούμενη. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της IRI για τις πωλήσεις γάλακτος κατά το πρώτο δίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα οποία o όγκος πωλήσεων συνολικά για όλες τις κατηγορίες υποχώρησε κατά 11,7% και κατά 12,3% σε αξία σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2015.

Η πτωτική τάση που παρατηρείται στην αγορά γάλακτος αποτελεί στην πραγματικότητα συνέχεια της πορείας που διαμορφώθηκε το 2015. Βάσει των στοιχείων της IRI, οι πωλήσεις γάλακτος υποχώρησαν το 2015 σε σύγκριση με το 2014 κατά 4,9% σε όγκο και κατά 7,30% σε αξία.
fpress.gr
Νεότερη Παλαιότερη