Trending

Διευκρινίσεις από το ΙΚΥ για τα θέματα αριστείας και υποτροφιών

Από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση για δημοσιεύματα άλλων μέσων σχετικά με θέματα αριστείας και υποτροφιών:

"Μετά από τον πρόσφατο «θόρυβο» που προκλήθηκε και μια σειρά από αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, σας αποστέλλουμε επιστολή – απάντηση, από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ Κυριάκο Αθανασίου, όπως αυτή στάλθηκε στην Ημερησία

«Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

Στην έγκριτη εφημερίδα σας και με τίτλο «Καταργείται το «άριστα», υποτροφίες και με «λίαν καλώς»», αναφέρετε: Στο ΙΚΥ, όπως σε όλα τα αντίστοιχα ιδρύματα στον κόσμο, υποτροφίες δικαιούνταν οι άριστοι (άνω του 8,5 με άριστα το 10). Ο νόμος αυτός είχε αλλάξει επί υπουργού Παιδείας κ. Γιώργου Παπανδρέου και είχε «κατέβει» στο «λίαν καλώς», δηλαδή στο 6,5. Το 2013 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και έπειτα από εισήγηση της τότε προέδρου του ΙΚΥ κυρίας Έφης  Μπάσδρα και απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, η αριστεία επέστρεψε στην απονομή υποτροφιών και ορίστηκε εκ νέου ότι θα δίνονται μόνο σε υποψήφιους από 8,51 και πάνω (με άριστα το 10).

 Θα ήθελα να κάνω τα εξής σχόλια:

1. Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά σε φοιτητές/τριες που ενώ αριστεύουν στις εισαγωγικές εξετάσεις του Πανεπιστημίου, στη συνέχεια και ενώ έχουν βαθμολογία «λίαν καλώς», χάνουν την υποτροφία. Το αποτέλεσμα είναι, να έχουμε περιπτώσεις υποτροφιών που δεν μπορούν να διατεθούν, διότι κάποια/ος υπότροφος συγκέντρωσε σε κάποιο επόμενο έτος των σπουδών τους βαθμολογία 8,4!

2. Αναφέρετε πως «στο ΙΚΥ, όπως σε όλα τα αντίστοιχα ιδρύματα στον κόσμο, υποτροφίες δικαιούνταν οι άριστοι (άνω του 8,5 με άριστα το 10)».

-   Ο ιδρυτικός νόμος του ΙΚΥ τον οποίο εισηγήθηκε ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου ως υπουργός Παιδείας το 1950, αναφέρει αυτολεξεί πως «των ενισχύσεων αυτών δικαιούνται μόνον πρόσωπα μη διαθέτοντα επαρκή ίδια (προσωπικά) οικονομικά μέσα που διακρίνονται για την επίδοση στις σπουδές τους, τη χρηστότητα και το ήθος». Στον δε πανηγυρικό του λόγο στα εγκαίνια του ΙΚΥ (1950) σε μια Ελλάδα που βίωνε μια οικονομική κρίση, ίσως αντίστοιχη με τη σημερινή, μια και χτιζόταν πάνω στα ερείπια δύο πολέμων, ανέφερε πως κάποιος φτωχός φοιτητής που αρίστευσε στις εισαγωγικές εξετάσεις, δεν είναι απαραίτητο να αριστεύει συνεχώς, αλλά αρκεί ένα «λίαν καλώς» για να συνεχίσει την απολαβή της υποτροφίας. Προσωπικά, σε συνθήκες όπως οι σημερινές, προτιμώ να κατηγορηθώ ότι συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη του Γεωργίου Παπανδρέου, ακόμη και αν δεν είναι τόσο σύμφωνη με εκείνη των, έγκριτων κατά τα άλλα, δημόσιων προσώπων, που έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με το ίδιο θέμα.

Με τιμή,

Ο πρόεδρος του ΙΚΥ,

Κυριάκος Αθανασίου, ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ»  
Νεότερη Παλαιότερη