Trending

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υπόθεση Μαρινόπουλος

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer δήλωσε σε συνέντευξή του στο Capital για την υπόθεση Μαρινόπουλος:

- Η ιδιαίτερη κατάσταση που βρίσκονται εδώ και καιρό οι ελληνικές τράπεζες "δυσκολεύει" την μετάδοση της χρηματοδοτικής πολιτικής σας στην πραγματική οικονομία;
Απ. Η κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα είναι πράγματι δύσκολη και το γνωρίζουμε καλά. Δουλεύαμε μαζί τους πολύ πριν από την κρίση. Εμείς ως τράπεζα μείναμε στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της κρίσης και αποκτήσαμε μια εμπειρία που μας παρέχει μια πολύ καλή βάση, όμως τώρα προσπαθούμε να κινηθούμε πιο κοντά στην μη τραπεζική πραγματική οικονομία, διότι εκεί είναι, όπου δημιουργούνται οι θέσεις εργασίας. Κοιτάξτε την περίπτωση Μαρινόπουλος, για παράδειγμα, εκεί είναι που επίσης, μπορεί να χαθούν θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να προσαρμοστούμε. Για να μην μας περιορίζει η κρίσιμη κατάσταση ορισμένων ελληνικών τραπεζών, πρέπει να κινηθούμε πιο κοντά στους πελάτες μας, αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι σε αυτούς.

- Και τι ακριβώς, τι διαφορετικό θα κάνετε;
Απ. Αυτό δεν είναι εύκολο υπό τις περιστάσεις, όμως η κατάσταση των τραπεζών αποτελεί σαφώς πρόκληση. Οι τοπικές τράπεζες και μερικές φορές πολύ στέρεες και βιώσιμες εταιρείες πέφτουν θύματα των παράπλευρων ζημιών από μια περίπτωση σαν του Ομίλου Μαρινόπουλος. Πρέπει να δούμε πώς θα μπορεί να γίνουμε χρήσιμοι εδώ, προκειμένου να συμβάλουμε στη δημιουργία όσον περισσότερων θέσεων εργασίας είναι δυνατόν, καθώς ένας τρομακτικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων επηρεάζονται από την κατάσταση. Η ΕΤΕπ μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνο επενδύσεις, αλλά υποθέτω ότι ορισμένες από τις εταιρείες που επιδιώκουν να αναλάβουν δραστηριότητες από την Μαρινόπουλος μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη για τα επενδυτικά τους προγράμματα. Εμείς θα ήμασταν διατεθειμένοι να εξετάσουμε τη χρηματοδότηση αυτών των δραστηριοτήτων, αλλά θα πρέπει, βέβαια, να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες της κάθε υπόθεσης και θα πρέπει να αξιολογήσουμε κατά πόσον οι προτάσεις είναι βιώσιμες. 

- Θεωρείτε ότι εξέλιξη με την περίπτωση Μαρινόπουλος είναι ενδεικτική της κατάστασης της οικονομίας; Εσείς πως μπορείτε  να παρέμβετε σ' αυτό;
Απ. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα και την ατυχή κατάσταση των 12.500 ατόμων που εμπλέκονται, ή που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Αλλά εγώ προτιμώ να θέσω  τα πράγματα στη θετική τους διάσταση:  στην ανάγκη να παραχθεί γρήγορα μια προοπτική για τις διάδοχες εταιρείες στην λιανική πώληση, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα αποφευχθεί περαιτέρω αδικαιολόγητη βλάβη.
Νεότερη Παλαιότερη