Trending

Ποιοί κλάδοι κάνουν προσλήψεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, η πρωτοφανής συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά την εξαετία της οικονομικής κρίσης έπληξε με σφοδρότητα την αγορά εργασίας, με την απασχόληση να καταγράφει εντυπωσιακή πτώση επί σειράν ετών.

Από το β΄εξάμηνο του 2015 η ελληνική οικονομία επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά, η οποία μάλιστα δείχνει να εντείνεται το τρέχον έτος. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) υποχώρησε κατά 0,5% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ συγκρινόμενο με το (αντίστοιχο) πρώτο τρίμηνο του 2015, το Α.Ε.Π. κατέγραψε μείωση 1,4% (σε ετήσια βάση).

Αναφορικά με τις μεταβολές της απασχόλησης σε κλαδικό επίπεδο, σημαντικές αυξήσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους παρουσίασαν κυρίως κλάδοι του Τριτογενούς τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γ΄ και Δ΄ Τριμήνου του 2015 ειδικότερα, αυξημένη απασχόληση εντοπίζεται κυρίως στον κλάδο Χονδρικό & λιανικό εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων, καθώς και στον κλάδο υπηρεσιών παροχής καταλύματος & εστίασης, γεγονός που συνάδει με την εντυπωσιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Αντίθετα, η δυσμενέστερη εικόνα σημειώθηκε στους κλάδους γεωργίας-δασοκομίας-αλιείας, των κατασκευών και της ενημέρωσης-επικοινωνίας.

Κατά το πρώτο 4μηνο του 2016 το 50,9% των νέων προσλήψεων αφορά συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Νεότερη Παλαιότερη