Trending

Σε δύσκολη θέση οι προμηθευτές του Μαρινόπουλου

Οι προμηθευτές του Μαρινόπουλου καλούνται να απαντήσουν αν αποδέχονται κατ’ αρχήν τη συμφωνία εξυγίανσης της επιχείρησης -με στρατηγικό επενδυτή τη Σκλαβενίτης και με “κούρεμα” 50% των απαιτήσεών τους, οριζόντια- προκειμένου να προχωρήσει η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106 β και θ. Το χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους οι πιστωτές της Μαρινόπουλος για να πουν ναι ή όχι στην προτεινόμενη λύση, είναι ελάχιστο (μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου), χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη οιασδήποτε παράτασης. Η όλη διαδικασία γίνεται εν τω μεταξύ σε ένα ήδη βεβαρημένο κλίμα, με μετέωρους πρώην εργαζόμενους της Μαρινόπουλος και την αγωνία να κορυφώνεται για την επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας εξυγίανσης.

Η αίτηση για την επικύρωση της συμφωνίας αναμένεται να υποβληθεί στο δικαστήριο το νωρίτερο στα τέλη του μήνα και το αργότερο έως τις 7 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά την επικύρωση της κατάθεσης της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106β, το σχέδιο πρέπει λάβει το “πράσινο φως” τουλάχιστον από το 60% των πιστωτών της Μαρινόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, απεστάλη προς τους προμηθευτές επιστολή από την PwC, που ενεργεί ως σύμβουλος της διαδικασίας.  Η PwC ανέλαβε εκ μέρους της Μαρινόπουλος την οργάνωση και υλοποίηση ενεργειών επικοινωνίας με τους προμηθευτές/πιστωτές της προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις βασικές αρχές της συμφωνίας εξυγίανσης, να τους εξηγήσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και να τους παρουσιάσει το χρονικό των ενεργειών για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Σκοπός της επιστολής είναι επίσης η παροχή υποστήριξης στους προμηθευτές με τη μορφή ενός helpdesk για την επίλυση αποριών και παροχή διευκρινίσεων.

Στην επιστολή παρατίθενται βασικά σημεία του Μemorandum of Understanding (MoU) που υπέγραψαν η Σκλαβενίτης, οι Τράπεζες και η Μαρινόπουλος στις 2 Σεπτεμβρίου, ερωτώνται οι πιστωτές αν συμφωνούν ή διαφωνούν στη διαδικασία εξυγίανσης, αν συμφωνούν με τα υπόλοιπα που έχει η αλυσίδα προς αυτούς την 30η Ιουνίου και αν συναινούν στο oριζόντιο “κούρεμα” των οφειλών κατά 50%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις κάτω των 100.000 ευρώ διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης, οι όροι διαγραφής των απαιτήσεων των πιστωτών (δηλ. το “κούρεμα” κατά 50%) θα ισχύσουν για όλους τους πιστωτές, ανεξαιρέτως ύψους υπολοίπου!

Σε περίπτωση πιστωτή που βρίσκεται σε συμφωνία factoring χωρίς αναγωγή (non-recourse), το υπόλοιπό του πιστωτή δεν κουρεύεται και επομένως ως μη θιγόμενος δεν απαιτείται η συναίνεσή του. Αν η συμφωνία factoring είναι με αναγωγή (recourse), τότε ισχύουν οι ίδιοι όροι διαγραφής (δηλ. κούρεμα 50%) και επομένως χρειάζεται η συναίνεση του πιστωτή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα, βάσει των όρων του Μνημονίου Συνεννόησης (ΜοΘ) , η διαδικασία για την αποπληρωμή του 50% των οφειλών πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 14 Φεβρουαρίου 2017.

Συγκεκριμένα στην επιστολή  αναφέρεται πως τα υπόλοιπα έχουν προκύψει βάσει των ισοζυγίων 30/06/2016 των εταιρειών υπό εξυγίανση, ενώ αναφέρεται πως λόγω των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής (όπως προαναφέρθηκε, καλούνται οι πιστωτές να αποστείλουν υπογεγραμμένη τη δήλωση που περιλαμβάνεται στην επιστολή, είτε συναινούν είτε όχι σε αυτή, έως τις 26 Σεπτεμβρίου), δεν υπάρχουν περιθώρια προσαρμογής των υπολοίπων αυτών.

Στο ενημερωτικό σημείωμα υπάρχει επίσης αναφορά στο αν τα ποσά των απαιτήσεων που διαγράφονται από τους πιστωτές στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης (κούρεμα του 50%) εκπίπτουν φορολογικά.

Όπως τονίζεται από την PwC, υπάρχει γνωμοδότηση από φορολογικό σύμβουλο ότι τα ποσά απαιτήσεων που διαγράφονται από τους πιστωτές στο πλαίσιο συμφωνίας εξυγίανσης που επικυρώνεται από το πτωχευτικό δικαστήριο, σύμφωνα με το έκτο Κεφάλαιο του Πτωχευτικού Κώδικα, εκπίπτουν φορολογικά χωρίς να εξαρτάται η έκπτωση αυτή από τυχόν συναίνεση ή μη στη συμφωνία εξυγίανσης, ωστόσο -όπως επισημαίνεται- αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. mononews.gr Ακολουθήστε μας στο Facebook -->
Νεότερη Παλαιότερη