Trending

Αγωνία για τους 18.000 εργαζόμενους της MIG μετά την απώλεια Βγενόπουλου

Ο ιδρυτής αλλά και εμπνευστής της Marfin Investment Group (MIG) Ανδρέας Βγενόπουλος δεν είναι πια στη ζωή γεγονός που δημιουργεί αγωνία στους 18.000 εργαζόμενους του Ομίλου.

Η Marfin Group ήταν, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είχε στο χαρτοφυλάκιό του εταιρείες όπως, η Vivartia με κύκλο εργασιών 601 εκατομμυρίων ευρώ το 2015 που περιλαμβάνει τις εταιρείες Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Flocafe, Goodys και Everest.

Στον τομέα της υγείας ο κύκλος εργασιών ήταν 220 εκατομμύρια ευρώ με τρεις μονάδες στην Ελλάδα και μία στην Αλβανία.

Στην επιβατηγό ναυτιλία το Attica group περιλαμβάνει τις εταιρείες Blue Star Ferries και Super Fast Ferries με 13 πλοία εκ των οποίων τα 12 ιδιόκτητα και κύκλο εργασιών 278 εκατομμύρια ευρώ το 2015. Στην πληροφορική έχει την Singular Logic με κύκλο εργασιών 49 εκατ. ευρώ.

Στον τουρισμό διαθέτει την εταιρεία Bluesun στην Κροατία και κύκλο εργασιών 39 εκατ. ευρώ, το Ηilton στη Λευκωσία με 10 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών, ενώ στο Real Estate δραστηριοποιείται στη Σερβία με την εταιρεία ΡΚΒ με έδρα το Βελιγράδι και τζίρο 5 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο κύκλος εργασιών αγγίζει το εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα ύψος του 1,2 δισ. ευρώ, όως αναφέρει το Newsit.

Σίγουρα αποτελεί μεγάλο πλήγμα λένε οι γνωρίζοντες επιχειρηματίες και τραπεζίτες και θα μπορούσε το πλήγμα να είναι καθοριστικό, αν ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεν είχε φροντίσει να προικίσει το δημιούργημά του με ισχυρές ομάδες μάνατζερ.

Βεβαίως, το κενό είναι σημαντικό. «Η απώλεια ενός ανθρώπου σαν τον Βγενόπουλο δεν αναπληρώνεται εύκολα», λέει γνωστός τραπεζίτης. Ομως, γύρω από αυτόν είχαν δημιουργηθεί ομάδες μάνατζερ οι οποίοι μπορούν κάλλιστα μπορούν να ανταποκριθούν στην μετά Βγενόπουλο εποχή.

«Οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες υπάρχουν», προσθέτει και διευκρινίζει ότι «αυτό μένει να αποδειχθεί». Αυτός, σύμφωνα με το συνομιλητή μας είναι ο πρώτος και καθοριστικός παράγοντας. Ο δεύτερος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι μέτοχοι και προπαντός η Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει το 28% περίπου της Marfin, καθώς και οι Ελληνες εφοπλιστές που είχαν μακρά σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Το τρίτο και καθοριστικό επίσης στοιχείο είναι η απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου. Η Marfin και ο Ανδρέας Βγενόπουλος προσέφυγαν σε αυτό ζητώντας αποζημίωση ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τις ζημιές που υπέστη ο όμιλος από τις πράξεις του κυπριακού δημοσίου. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη