Trending

Αλλάζει το σύστημα επισκέψεων σε γιατρούς

Μέχρι τον επόμενο μήνα αναμένεται να γίνει η επίσημη ανακοίνωση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αλλαγές τόσο στο καθεστώς επισκέψεων σε γιατρούς τους ΠΕΔΥ, όσο και στην πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Capital, αρχικά θα συσταθούν τοπικές μονάδες υγείας (θα ονομάζονται ΤΟΜΥ). Πρόκειται στην ουσία για αποκεντρωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, η κάθε μια από τις οποίες θα έχει ένα πληθυσμό αναφοράς, με κατά μέσο όρο δέκα χιλ. κατοίκους. Αυτές σε πρώτη φάση αναμένεται να λειτουργήσουν σε 50- 60 αστικές περιοχές και δήμους της Αττικής, (όπως Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Βόλος, Κομοτηνή, Κερατσίνι, Πέραμα, Νέα Φιλαδέλφεια) καλύπτοντας το 30% του πληθυσμού. Συνολικά προβλέπεται πως θα λειτουργήσουν 250 τέτοιες δομές.

Στο πλάνο του υπουργείου Υγείας είναι η προώθηση ενός διαφορετικού μοντέλου οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας, που θα στηρίζεται πρωτίστως σε αυτές τις τοπικές μονάδες. Θα στελεχώνονται κυρίως από οικογενειακούς γιατρούς, δηλαδή από ειδικότητες παθολογίας, παιδιατρικής και γενικής ιατρικής και θα πλαισιώνονται από μικρή ομάδα που έχει ως κατεύθυνση την διαχείριση προβλημάτων υγείας του ασθενή από την πρόληψη, τους εμβολιασμούς, τους προσυμπτωματικούς ελέγχους μέχρι την παρακολούθηση των χρονίων νοσημάτων, την παραπομπή σε άλλες βαθμίδες του συστήματος, την αποθεραπεία και την αποκατάσταση.

Οι μονάδες του ΠΕΔΥ από την άλλη, που θα είναι συνδεδεμένες με τις μονάδες γειτονιάς, προβλέπεται να εξελιχθούν σε "μονάδες αναφοράς”, στις οποίες θα παραπέμπονται οι ασθενείς για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη