Trending

Η Τράπεζα Κύπρου αποχωρεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώνει σήμερα ότι προχωρεί στην υποβολή αίτησης για εισαγωγή των μετοχών της στη standard κατηγορία του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου (London Stock Exchange, LSE). Το Συγκρότημα προτίθεται να διατηρήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών του στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και δεν θα διατηρήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η εισαγωγή των μετοχών στο LSE συνάδει με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική δέσμευση της Τράπεζας για εισαγωγή των μετοχών της σε μεγάλο Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Η εν λόγω εισαγωγή αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την προβολή του Συγκροτήματος και θα οδηγήσει σε μια πιο διευρυμένη βάση επενδυτών ικανή να στηρίξει την Τράπεζα μακροπρόθεσμα. Τα πιο πάνω αναμένεται να ενδυναμώσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη όλων των ενδιαφερόμενων μερών προς το Συγκρότημα. Τέλος, η εισαγωγή των μετοχών στο LSE θα εντάξει την Τράπεζα σε μια διευρυμένη ομάδα διεθνών τραπεζών αντίστοιχου μεγέθους.

Η εισαγωγή αυτή αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο στην ταχεία πορεία της Τράπεζας για ανάκτηση της ισχυρής της θέσης, η οποία ξεκίνησε το 2013, και περιλαμβάνει: την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1 δις, τον διορισμό νέου και έμπειρου Διοικητικού Συμβουλίου με Πρόεδρο τον Δρ. Josef Ackermann, την εκτεταμένη απομόχλευση μη κύριων δραστηριοτήτων, την αύξηση του μεριδίου αγοράς στην Κύπρο, καθώς και τη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων (μείωση ύψους €4.23 δις από τον Δεκέμβριο 2013) και της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (μείωση ύψους €10,6 δις από τον Απρίλιο 2013 στο σημερινό επίπεδο των €0,8 δις).

Η Τράπεζα εξακολουθεί να εργάζεται για εισαγωγή των μετοχών της στην premium κατηγορία του LSE,και προτίθεται να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης για εισαγωγή στην κατηγορία αυτή στο μέλλον, με στόχο να θεωρηθεί επιλέξιμη για συμπερίληψη στους δείκτες FTSE UK. Οι εργασίες συνεχίζονται και η εισαγωγή στη standard κατηγορία του LSE αποτελεί ενδιάμεσο στάδιο αυτής της μακροχρόνιας πορείας του Συγκροτήματος. Για τον σκοπό αυτό, ιδρύθηκε στην Ιρλανδία μία νέα εταιρεία, η οποία προορίζεται να καταστεί η μητρική εταιρεία του Συγκροτήματος.

Αλλαγή στην εταιρική δομή της Τράπεζας

Για να καταστεί επιλέξιμη για μελλοντική συμπερίληψή της στους δείκτες FTSE UK, κατόπιν εισαγωγής των μετοχών στην premium κατηγορία του LSE, η Τράπεζα αποφάσισε την ίδρυση νέας μητρικής εταιρείας σε δικαιοδοσία που πληροί τα σχετικά κριτήρια. Μετά από εξέταση αριθμού πιθανών δικαιοδοσιών, η Τράπεζα αποφάσισε ότι η Ιρλανδία φαίνεται να είναι η πλέον κατάλληλη δικαιοδοσία. Η Ιρλανδία πληροί τα κριτήρια ένταξης στους δείκτες FTSE, είναι χώρα της Ευρωζώνης, το νομικό της σύστημα είναι βασισμένο στις αρχές του κοινοδικαίου παρόμοιο με αυτό της Κύπρου και είναι κοινώς αποδεκτή δικαιοδοσία για εταιρείες που επιθυμούν να αιτηθούν εισαγωγή των μετοχών τους στο LSE. Η εταιρεία Bank of Cyprus Holdings plc συστάθηκε στην Ιρλανδία, νωρίτερα εντός του έτους, για τον σκοπό αυτό.

Η νέα μητρική εταιρεία αναμένεται να κατέχει όλες τις υφιστάμενες μετοχές της Τράπεζας και οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Τράπεζας αναμένεται να λάβουν μετοχές στη νέα μητρική εταιρεία σε αναλογία με το υφιστάμενο ποσοστό που κατέχουν. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός Σχεδίου Διακανονισμού (περαιτέρω πληροφορίες στην παράγραφο «Εγκρίσεις Μετόχων και Εποπτικών Αρχών»).

Η Τράπεζα διατηρεί τη δέσμευσή της στην Κύπρο και δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στις καθημερινές λειτουργικές δραστηριότητές της, ή στη στρατηγική της ως αποτέλεσμα της αλλαγής στην εταιρική δομή του Συγκροτήματος. Η έδρα, η διεύθυνση και οι λειτουργικές δραστηριότητες της Τράπεζας θα παραμείνουν στην Κύπρο, και η νέα μητρική εταιρεία θα έχει, και η Τράπεζα θα συνεχίσει να έχει, τη φορολογική της έδρα στην Κύπρο. Η Τράπεζα θα συνεχίσει να εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα («ΕΚΤ») και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου («ΚΤΚ»). Η Τράπεζα προτίθεται να συμμορφώνεται σε εθελοντική βάση με τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνοντας έτσι τη δέσμευσή της στα υψηλότερα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας.

Εγκρίσεις Μετόχων και Εποπτικών Αρχών

Η αλλαγή στην εταιρική δομή του Συγκροτήματος θα εφαρμοστεί στη βάση των διατάξεων του περί Εταιρειών Νόμου της Κύπρου για το σχέδιο διακανονισμού (το «Σχέδιο») και συνεπώς τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση των μετόχων σε έκτακτη γενική συνέλευση, την έγκριση του Σχεδίου από τις Εποπτικές Αρχές της Τράπεζας (περιλαμβανομένης της ΕΚΤ και της ΚΤΚ) και την επικύρωση του Σχεδίου από τα Κυπριακά Δικαστήρια μετά από ακρόαση για την αμεροληψία των όρων του Σχεδίου. Αναμένεται να αποσταλεί εγκύκλιος (η «Εγκύκλιος») στους μετόχους της Τράπεζας εντός των προσεχών ημερών αναλύοντας λεπτομερώς το Σχέδιο και ακολούθως να δημοσιευθεί ενημερωτικό δελτίο σε σχέση με τις μετοχές στη νέα μητρική εταιρεία. Τα έγγραφα αυτά θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Συγκροτήματος από τις αντίστοιχες ημερομηνίες δημοσίευσής τους. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη