Trending

Οι αμοιβές των τραπεζιτών σε Ευρώπη και Ελλάδα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg αποκαλύπτονται οι μισθοί τόσο του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και των άλλων τραπεζών. Μεταξύ αυτών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Σε γράφημα που παρουσιάζει αποτυπώνονται οι αμοιβές 20 τραπεζιτών ενώ στην περίπτωση του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, που τον εμφανίζει στην 11η θέση, η εικόνα διαμορφώνεται διαφορετικά, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας ακολουθεί οικειοθελώς την περιοριστική πολιτική που προβλέπει μείωση μισθού έτσι ώστε το μηνιαίο εισόδημά του να μην ξεπερνά τις 7,5 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου οι αμοιβές για τους βασικούς τραπεζίτες, διαμορφώνονται ως εξής:

 - Ο Μάριο Ντράγκι αμείβεται με 386.000 ευρώ ετησίως ενώ περισσότερα από τον επικεφαλής της ΕΚΤ παίρνουν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών του Βελγίου, της Ιταλίας και της Γερμανίας.
 - Ο διοικητής της Τράπεζας του Βελγίου Jan Smets είναι ο καλύτερα αμειβόμενος με 480,000 ευρώ το χρόνο περίπου έξι φορές περισσότερα από τον τελευταίο στη λίστα, τον διοικητή της τράπεζας της Λιθουανίας.
 - Το Λουξεμβούργο, ένα από τα πιο πλούσια κράτη της ευρωζώνης με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα βρίσκεται σχετικά χαμηλά στη λίστα. Ο Gaston Reinesch έλαβε 181.000 ευρώ το 2015.
 - Ο επικεφαλής της ΒοΕ, Mark Carney έχει ετήσιες απολαβές 559.000 ευρώ ενώ του παρέχεται και στέγαση
-  Η Janet Yellen της Fed είχε απολαβές μόλις 199.700 δολάρια πέρυσι
- Ο κεντρικός τραπεζίτης της Swiss National Bank, Thomas Jordan απολαμβάνει 867.000 δολάρια ετησίως.

Πάντως δεν υπάρχει και πολλή στατιστική λογική στους μισθούς των επικεφαλής των τραπεζών αυτών, αναφέρει το Crashonline. Η οικονομία του Βελγίου είναι μετά βίας το 1/8 της Γερμανικής, αλλά ο Smets έχει μισθό 10% παραπάνω από τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann. H Κύπρος, μία από τις μικρότερες οικονομίες της περιοχής πληρώνει τον κεντρικό της τραπεζίτη περισσότερο από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία, της Ισπανίας.

Όπως και να έχει αυτοί οι μισθοί φαντάζουν πενιχροί σε σχέση με τους επικεφαλής των ιδιωτικών τραπεζών, καθώς ο CEO της Deutsche Bank, John Cryan, ο οποίος δεν δέχθηκε να λάβει το μπόνους του το 2015, είχε απολαβές 1,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο ομόλογός του στη BNP Parbias, Jean-Laurent Bonnafe βρισκόταν στα 3,5 εκατ. ευρώ. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη